Mine indstillinger Ny bruger
Glemt adgangskode?
Kodeord
Sektioner
Handlinger tilknyttet webside
Forside / Aktuelt / Nyheder / Rigsarkivet i København flytter læsesalen

Rigsarkivet i København flytter læsesalen

Efter mere end 400 år på Slotsholmen flytter Rigsarkivet i København fra de nuværende lokaler. Det er planen at etablere en læsesal og andre publikumsfaciliteter i Den Sorte Diamant - Det Kongelige Bibliotek på Slotsholmen.

Rigsarkivet i København flytter læsesalen

Rigsarkivets læsesal. (foto: brugkulturen.kulturklik.dk)

03.02.17

Både Rigsarkivet og Det Kongelige Bibliotek vil bestræbe sig på, at få lavet en konkret plan for, hvordan en sådan læsesal bedst muligt kan skabes.

Flytningen forventes afsluttet i 2018
Folketinget har i mange år haft behov for mere plads, og der har i en årrække været arbejdet på at finde en anden placering for Rigsarkivet. Der er nu indgået en aftale mellem Folketinget og Kulturministeriet om, at Rigsarkivet skal forlade nuværende bygninger på Slotsholmen. Flytningen forventes at være afsluttet inden udgangen af 2018.

Arkivalier flyttes fra Slotsholmen til Kalvebod Brygge
I løbet af kort tid vil der blive nedsat en arbejdsgruppe, der skal tilrettelægge flytningen samt den fremtidige indretning. De konkrete planer er endnu ikke udformet, men arkivalierne på Slotsholmen vil blive overført til Rigsarkivets mere moderne magasiner på Kalvebod Brygge. Vi forventer, at en række af Rigsarkivets medarbejdere vil blive placeret i Den Sorte Diamant. Derudover er der brug for en række andre arbejdspladser som Rigsarkivet vil finde en passende placering til.

Brugernes adgang til arkivalierne sikres
Det har meget høj prioritet at sikre brugernes adgang til at benytte arkivalierne, hvilket vil ske i den nuværende læsesal, indtil nye faciliteter er etableret.

 

Fakta

Rigets dokumenter har haft plads på Slotsholmen siden 1582. I næsten 300 år har arkivet omfattet Geheimearkivbygningen fra 1720 som er den ældste bygning i Nordeuropa, der er opført til arkivformål. Desuden har Rigsarkivet faciliteter i Christian den Fjerdes gamle Provianthus fra 1603, den Zuberske Bygning fra 1785 og Kunstkammerbygningen, der stod færdig i 1680 og som efter det Kongelige Biblioteks fraflytning siden 1910 har rummet arkivfaciliteter.