Mine indstillinger Ny bruger
Glemt adgangskode?
Kodeord
Sektioner
Handlinger tilknyttet webside
Forside / Aktuelt / Nyheder / Slægtsforskerprisen 2017

Slægtsforskerprisen 2017

Slægtsforskerprisen 2017 blev uddelt på Slægtshistorisk Weekend 2017. Her er talen, hvor SSF's formand, Kirsten Sanders, præsenterede årets modtager af prisen, DanishFamilySearch:

Slægtsforskerprisen 2017

Som repræsentant for DanishFamilySearch modtager Harry årets slægtsforskerpris af SSF's formand Kirsten Sanders

18.09.17

I år er det tolvte gang, vi i SSF og DIS-Danmark har den store fornøjelse at uddele årets slægtsforskerpris. Et kig tilbage på årene viser, at de tidligere modtagere har været en passende blanding af ildsjæle, store projekter og forskellige institutioner, der alle på afgørende vis har åbnet nye døre for utallige slægtsforskere herhjemme eller ude i den store verden.

Første modtager af prisen i 2006 var Arkivalieronline, og interessant nok kan årets prismodtager række tilbage og binde en sløjfe til det statslige projekt. Der er tale om et projekt, som blev iværksat med den udtrykkelige hensigt at følge op på Arkivalieronline og gøre dét bedre, som fungerede mindre godt. Der var – og er – mange forskere, ikke mindst de nyere i faget, for hvem arkivverdenen er lukket og fremmedartet. De oplever det som urimelig besværligt at navigere frem til netop de sider i mange dejlige kirkebøger, folketællinger og alt det andet, som Arkivalieronline frister med, og som de gerne vil bruge.

Hvorfor skulle det ikke være muligt at søge i flere forskellige kilder på en gang? Kunne det fikses sådan, at man kunne springe direkte til den originale kilde, når man havde fundet en person i en database? Kunne man slippe uden om alle de tunge arkivbetegnelser?

Vores prisvinderprojekt så dagens lys for kun godt tre år siden, men rygtet spredtes næsten med lysets hastighed, og brugerne tog imod initiativet med stor begejstring. Der skal et astronomisk tal som 35.190.422 til for at tælle antallet af sidevisninger på projektets webside. Og der er omkring 7.000 registrerede brugere.

Prismodtageren byder på en velfungerende søgeside med fine finesser, men det er ikke den alene, der er årsag til succesen. Projektet har på formidabel vis formået at sætte folk i gang med at gøre noget, at yde deres egen lille skærv til at gøre adgangen til kilderne lettere. Der blev tidligt iværksat indtastning af kirkebøger, også de nyere, så selv folk, der ikke var stive i gotisk skriftlæsning, kunne være med. På nuværende tidspunkt er ca. 8 % af alle poster fra kirkebøgerne er indtastet. Det lyder måske ikke af så meget, men når man tænker på, at der er tale om samtlige Danmarks kirkebøger helt tilbage til 1572, så er det alligevel ikke så ringe.

Et andet initiativ er Gadeprojektet, hvor gader og stednavne, nuværende såvel som nedlagte, plottes ind på et landkort. Herefter er det meningen, at oplysninger om de personer, som i tidens løb har boet i gaderne og på stederne, skal kobles på. En kæmpeopgave, som der arbejdes ihærdigt på. Det er også et udbredt og besværligt faktum, at erhverv kan optræde under mange forskellige betegnelser i kilderne, og her arbejder man på at lægge en entydig betegnelse for fx mejerist og gårdmand, ind i systemet. Når det er gjort, vil det rent faktisk blive muligt at bruge erhvervsbetegnelserne, når man søger i folketællingerne.

Med “Tidslinjen” forsøger man at samle de oplysninger, som forskellige kilder viser om en given person, i en tidsmæssig sammenhæng, og som et af de seneste initiativer kan alle nu gratis lægge deres forskningsresultater ind i et slægtstræssystem, a la det, vi kender fra Familysearch og MyHeritage.

En anden bemærkelsesværdig ting ved vinderprojektet er dets organisering. Det er startet af et enkelt par, som har haft en uforlignelig evne til at knytte superbrugere til og derved fordele arbejdsbyrderne; disse superbrugere hjælper med at holde fast i alle trådene og samle dem op, som risikerer at blive tabt. Således bliver det muligt at drive det store projekt og alle underprojekterne, uden at nogen knækker halsen på det.

Der kan på nuværende tidspunkt næppe være meget at quizze om. De fleste har sikkert gættet, at prismodtageren i år er DanishFamilySearch. Tilbage er blot at aflevere et stort TIL LYKKE med prisen og resultaterne indtil videre til Dan og Marianne Nicolajsen og de 25 superbrugere. Samt rigtig god vind i sejlene fremover. Vi er spændt på at følge, hvad de finder på at søsætte downunder.

Desværre har vi ikke haft mulighed for at hente Dan og Marianne Nicolajsen til Danmark, så derfor vil jeg bede dig, Henry – om du som en af superbrugerne – vil komme herop og på vegne af DanishFamilySearch modtage året Slægtsforskerpris.

Hjertelig til lykke