Om afgåede og tilkomne i et sogn.

Startet af Alice Tonsgaard, 16 Aug 2016 - 16:23

Forrige emne - Næste emne

Alice Tonsgaard

Er der nogen der ved, om der findes andre tilgængelige lister om afgåede og tilkomne personer i et sogn end oplysningerne i kirkebøgerne, når disse stopper med at blive ført. vh alice tonsgaard

Mikkel Eide Eriksen

Hej Alice

Ansvaret for at holde styr på almuens bevægelse blev i 1875 flyttet fra sognepræsten til sognefogeden (allerede 1854 i købstæderne).

Det er meget blandet hvad der er bevaret af deres arkivalier, men man kan være heldig. I nogle tilfælde er de vist blevet inkluderet i sognekommuners arkiver og evt. havnet på lokal- eller stadsarkiver.

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Inger Toudal

#2
Citat

Med tyendeloven af 10. maj 1854 overførtes registreringen af tyendet i købstæderne til politiet. Allerede i 1816 havde man i København taget dette skridt og i 1830 gjorde man det i visse større købstæder, f.eks. Aalborg og Helsingør. Fra og med 1854 opgaven i alle købstæder flyttet fra de gejstlige myndigheder til politiet. I modsætning til tidligere var der hermed også tale om, at politiet skulle notere sig deres udstedelse og eventuelle påtegning af skudsmålsbøger. Det skete i såkaldte Tyendeprotokoller. Der sondredes fortsat ikke mellem indfødte og fremmedfødte, men registreringsopgaven var i købstæderne nu fuldstændigt koncentreret om den arbejdende befolkning.

Mellem 1854 og frem til 1875 var registreringsopgaven af de vandrende på landet fortsat placeret hos sognepræsterne. Med fremmedloven af 15. maj 1875 overførtes tyenderegistreringen som sådan til politimyndigheden på landet – dvs. sognefogederne.


By- og sognefogedernes tyendeprotokoller er kun bevaret i beskedent omfang.

De fleste af de bevarede protokoller findes på Rigsarkivet, se

https://www.sa.dk/daisy/arkivskaber_eller_arkivserie_liste?c=tyendeprotokol&d=1&e=2016

- men enkelte er tilgængelige på lokalhistoriske arkiver, se

https://arkiv.dk/soeg?searchstring=tyendeprotokol

Venlig hilsen
Inger Toudal
Venlig hilsen
Inger Toudal

Alice Tonsgaard

tak for gode svar. Vil rette henvendelse til bl.a.lokalarkiv.