Print enkelt indlæg

Udskriv siden - Sv: Lærekontrakter 1780 - hvor gammel var man, når man kom i lære?**

DIS forum

For alle => Slægtsforskning - metode og teknik => Emne startet af: Niels Conradsen [46788] på 03 Apr 2019 - 09:16Titel: Sv: Lærekontrakter 1780 - hvor gammel var man, når man kom i lære?
Besked af: Jakob Ramlau [9246]05 Apr 2019 - 20:15
"Vellovlig" er nok en Form for kollektiv Selvros af et Laugs Haandværkere. Man understreger hermed at man tilhører et Laug i Modsætning til Fuskere, Bønhaser og det som værre var. Specielt Skomagerlauget havde en evig Strid med Lappeskomagere uden Svendebrev, og ikke saa hvervede Soldater supplerede deres ringe Sold med Skomageri. Man tillod dem vist endda at være "Frimestre": at udøve Haandværket uden Svendebrev ---men til gengæld maatte de ikke holde Lærling.
 I Engelsk Historie svinger man sig op til Udtrykket "the worshipful Guild" for at understrege Gudsfrygtigheden hos de gode Laugsbrødre. Og en af Laugsbrødrenes gensidige Forpligtelser var just at bære en afdød Laugsbroder anstændigt til Graven.
Iøvrigt mener jeg ogsaa at Konfirmation skulde overstaaes før man gik i Lære. Men kontrollér lige hvornaar Konfirmation blev indført!