Print enkelt indlæg

Udskriv siden - Sv: Uautoriserede Folketællinger**

DIS forum

For alle => Slægtsforskning - metode og teknik => Emne startet af: Flemming Willum Petersen [656] på 27 Jun 2011 - 17:17Titel: Sv: Uautoriserede Folketællinger
Besked af: Egon Hansen [3464]08 Jan 2012 - 18:48
Tja,  Så har jeg også et bidrag.
Det er vidst almindeligt anderkendt at folketællingen 1769 ikke findes bevaret for sogne i kongeriget Danmark, men derimod for de fleste slesvigske sogne., dog med en noget anderledes udformning end de senere folketællinger (alder kun for "hustandsoverhovedet",ægtefælde ,børn og tyende, intet navn og alder slået sammen i grupper, "8 - 16 år, 16 - 24 år etc.)
I de blandede distrikter vestpå findes kun tællinger for de slesvigske dele af sognene, som til gengæld mangler tællingen 1787!
Men der er een undtagelse, Trøjborg gods tjenere, som hører til de kongerigske enklaver. Her er bevaret godsets tællinger, og de angiver hele husstandens navne og alder, selv om skemaerne er identiske med de skemaer som anvendtes i de slesvigske dele af sognene.
Men tællingen skal findes i original i Trøjborg godsarkiv!
Desværre har jeg forlist filmnumret, men det står i RAs vejledning til Slesvigske tællinger, Brede sogn.
og DDA bringer Brede sogn 1769, rodet sammen af slesvigske og kongerigske(Trøjborgske) tællinger!
Det vil sige at hvis vi vil vide hvem der hørte til Kongerigske eller slesvigske husstande, kan vi se det ved forskellen på aldersangivelserne i "Vis Husstand".
Mvh Egon