Danske Slægtsforskeres Forum

For alle => Slægtsforskning - metode og teknik => Emne startet af: Bo Rejmert Sørensen Dato 08 Nov 2010 - 18:51

Titel: Hvornår starter et sogn
Indlæg af: Bo Rejmert Sørensen Dato 08 Nov 2010 - 18:51
Hej

Jeg mangler et sted jeg kan se hvornår et sogn bliver 'født'. Tag f.eks. Lunde sogn i Ribe amt. Her starter kirkebogen 1777. Det kan så enten være fordi kirkebøgerne før denne tid er gået tabt, eller fordi sognet først er startet 1777, og lunde har hørt til et af nobosognene indtil da.

Så er der nogen steder jeg kan finde hvornår et sogn opstår?
Titel: Sv: Hvornår starter et sogn
Indlæg af: Jørgen Sørensen Dato 08 Nov 2010 - 20:02
Jeg ved ikke om dette kan bruges, der er ihvertilfælde en masse om kirkebøger.
http://www.denjyskekirkebog.dk/DenJyske.htm
http://www.clicketyclick.dk/amt-herred-sogn/danmarks_kirkeboeger/index.php
Titel: Sv: Hvornår starter et sogn
Indlæg af: Peter Kristiansen Dato 09 Nov 2010 - 12:27
De allerfleste sogne i Danmark er oprettet i middelalderen - i forbindelse med kristendommens indførelse.

Indtil midt i 1800-tallet er antallet af sogne ret statisk, derefter begynder en voldsom ekspansion, ikke mindst i købstæderne og især i København. Man ser dog også etablering af nye sogne i f.eks. midtjylland i forbindelse med hedens opdyrkning. Disse sogne er opstået ved opdeling af ældre sogne.

Også i dag oprettes der nye sogne, typisk omkring de større byer, og i større befolkningsområder - som f.eks. langs Køge Bugt og lignende steder.

Det konkrete eksempel: Lunde sg., Vr. Horne hrd., Ribe a. Kirken er opført af granit og formentlig fra 12. årh. Lige så længe har der formentlig været et sogn.

Sognet er ofte del af et pastorat - at én præst varetager flere sogne. Lunde er i pastorat med Ovstrup - nogen gange kan man finde oplysninger i kirkebogen for pastoratets anden kirke.

Hos Nygaard (du har fået linket) kan du se, at præstegården i Lunde brændte 1820, og dermed hvad der måtte være af ældre kirkebøger. Dog er bevaret en afskrift af 1777-1813.