Johan Holm Hansen (1841-1920) skuespiller og forfatter - Hvor findes der kilder?

Startet af Eva Sonja Schiöth, 08 Mar 2016 - 17:25

Forrige emne - Næste emne

Eva Sonja Schiöth

Jeg hjælper en forsker ved Akureyri Museum, Island, som er ved at lave "projekt" om Johan Holm Hansen skuespiller og forfatter. Johan var også fotograf og har man fundet hans fotografier fra Islandsrejsen i lokalarkiverne og de har haft stor betydning for lokalhistoriske områder i Island.
Jeg vil derfor spørge om nogen, har nogen gode bud, hvor min kollega kan søge yderligere viden om Johan Holm Hansen, i København eller omegn, her tænkes museer, specielle arkiver og om det overhoved er muligt at kigge i nogen af hans orginale bøger eller andet materiale som kunne have relation til ham.

Lidt baggrundviden fra Den Store Danske -Gyldendal: http://denstoredanske.dk/Dansk_Biografisk_Leksikon/Kunst_og_kultur/Teater_og_film/Skuespiller/Johan_Holm_Hansen

"JHH er født i Ribe, død i Kbh., begravet på Frbg. (Solbjerg). 18 år gammel søgte han til Kbh. for at blive skuespiller, men afvistes af Det kgl. teater. 1864 deltog han som frivillig officersaspirant i krigens sidste afsnit, og sommeren 1867 foretog han en større rejse på Island hvor han fik gode forbindelser i litterære kredse; her inspireredes han til nutidsfortællingen Vikingeblod, 1879 og det oldnordiske drama Groa eller Oldemoder (påbegyndt 1867, udgivet 1900). I Kbh. opsøgte han Bjørnstjerne Bjørnson der henviste ham til Johanne Luise Heiberg. Hun satte hans debut som Leontes i Et Vintereventyr igennem (2.9.1868), og han havde nu ansættelse ved Det kgl. teater til 1.6.1874, udførte i dette tidsrum roller som pottemager Walter, kongen i Farinelli, Correggio, Orlando i Livet i Skoven o. fl. Men skuespillervirksomheden bragte kun skuffelser; han blev ikke den ventede fornyer i det romantiske heltefag, og fru Heiberg måtte indrømme at "han havde for lidt Talent og for megen Moralitet" til at passe i teaterverdenen. Erfaringer herfra kom ham til gode da han 1875 selv iscenesatte sit Peter den Storedrama Keiserfesten paa Kreml på Det kgl. teater (ialt seks opførelser). Endnu 1877 havde Bjørnson planer om at knytte ham til Kristiania teater som intendant eller sceneinstruktør ifald han selv skulle overtage ledelsen. – Efter at have forladt scenen foretog H. H. i sommeren 1874 en rejse til Schweiz og Tyrol hvorfra han hjembragte stoffet til sin første bog En katholsk Familie, 1875. Den fulgtes i årene indtil 1894 af i alt elleve prosaarbejder, af hvilke romanerne En fri Mand, 1877, Fra Dannevirke til Rosenvænget, 1880 og Skuespillere, 1890 indeholder selvbiografisk stof; flere fortællinger henter deres emne fra Vestkysten (Karen Hav, 1887, o.a.) som han også skildrede i M. Galschiøts Danmark. 1892 havde han det Anckerske legat. Hans erindringer Hvad jeg oplevede er lidet betydelige, men giver enkelte bidrag af interesse til Bjørnsons og fru Heibergs karakteristik. Med den sidste bevarede han forbindelsen til hendes død. – Som ung formåede H. H. at fængsle ved sin naturbegavelse og sin idealistiske stræben, men som kunstner slog han hverken til på scenen eller i litteraturen".



Eva Sonja Schiöth


Mikkel Eide Eriksen

#3
Hej Eva

Der skrives at han ca. 1859 søgte at blive skuespiller på det kgl. teater men blev afvist. Jeg kan ikke se at der er en decideret arkivserie om ansøgninger, men måske der kan findes ansøgning/afslag ved at gå via deres journalsystem:
Journal, indgående skrivelser (har register)

Hvis der findes noget, kan journalnummer og dato bruges til videre opslag i:
Indkomne breve
Kopibog (udgående skrivelser, dvs. afslaget)

Der er også en masse materiale om de ansatte skuespillere, men der vil han så formentlig ikke optræde.

Om hans militærtid: Han nævnes i forsvarets kartotek over Reserveofficersaspriranter:
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?epid=17022151#132028,21221780

Der henvises til Stb. I/side 53 og Fortegn. IV/No 292. Ifølge de første kartotekskort er Stambog I denne:
Reserveofficeraspirantskolen på Landkadetakademiet, Stambog.

Fortegnelser IV skal henvise til "Reserve-Officers-Aspirant Skolem. paa Landkadetakademiet (Major Schädtler) 8/1 1864" men hvor den findes kan jeg ikke lige se...

Det er muligt han har søgt om erindringsmedalje efter 1864, i så fald skal han findes her:
https://cs.sa.dk/collection/1

Det kan nok også være værd at prøve at følge ham i lægdsrullerne.

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Mikkel Eide Eriksen

#4
Hej igen

Jeg ser nu at han senere fik ansættelse ved det kongelige:

"[Fru Heiberg] satte hans debut som Leontes i Et Vintereventyr igennem (2.9.1868), og han havde nu ansættelse ved Det kgl. teater til 1.6.1874, udførte i dette tidsrum roller som pottemager Walter, kongen i Farinelli, Correggio, Orlando i Livet i Skoven o. fl."

Her kan disse arkivserier fra det kgl. teater være interessante:
Skuespiller- og musikerkontrakter
Rolleuddelingslister

"Erfaringer herfra kom ham til gode da han 1875 selv iscenesatte sit Peter den Storedrama Keiserfesten paa Kreml på Det kgl. teater (ialt seks opførelser)."

Og disse:
Fortegnelse over indsendte stykker
Opførte stykker
Stykker antagne til opførelse
Protokol over det kongelige teaters forfatterhonorarer

Der er sikkert flere, det var blot en hurtig gennemgang. Der kan måske også ifb. med disse være noget at finde i journalsystemet.

Prøv også at søge i Statsbibliotekets Mediestream Aviser:
http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis

Til eksempel Adresseavisens anmeldelse af Fra Sibiren til Moskov fra 5. september 1904:
Citat"Fra Sibirien til Moskov", der sluttede Forestillingen, er Bournonvilles sidste sceniske Arbeide. Balletten blev kuriøst nok skrevet, for at Theatret kunde faae Brug for de Dragter og Dekorationer, der var anskaffede til et mislykket Skuespil "Keiserfesten paa Kreml".

http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3A24bbf14a-5c5c-4c36-bd5d-de0e3431b90e/query/Keiserfesten%20Kreml

Og fra Aalborg Stiftstidende 29. januar 1876, artikel om det kgl. teaters pekuniære forhold:
CitatMen størst Interesse har det dog at see "Dagbladet" i disse Artikler giøre fælleds Sag med Folkethingsfleertallet, naar dette ivre imod de store Summer, som Theatres Drift sluger. Forf. anfører en Mængde Exempler paa den Ødselhed, som giør sig gjældende paa mange Omraader, ibl. A. ved flere Stykkeres overdaadige Udstyrelse (exempelviis anføres, at "Keiserfesten paa Kreml" har kostet 17,000 Kr. at sætte i Scene), [osv]

http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3Aeb717b8e-247d-48c8-841e-22402e4d84ed/query/Keiserfesten%20Kreml

Aarhus Stiftstidende 2. marts 1869:
CitatIaftes opførtes første Gang en Bearbeidelse af J.L. Heibergs Eventyrcomedie "Pottemager Walter" for næsten udsolgt Huus. Udførelsen var i det Hele ganske heldig og blev hyppig paaskjønnet af Publikum. Hr. Holm Hansen, der havde sin anden større Debutrolle som Walter, vandt et udeelt Bifald, der efter den store Besværgelsesscene i Slutningen af 2den Act (Originalens 3die) lød stærkt og vedholdende.

http://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3A7845514d-d0fc-4832-b395-f4b54bedf3f9/query/Holm-Hansen*

Det var blot et udpluk, prøv selv videre :)

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Mikkel Eide Eriksen

Det Kongelige Bibliotek har sufflørbogen til Keiserfesten paa Kreml i håndskrift (uklart om det er Holm Hansens egen):
http://rex.kb.dk/KGL:KGL:KBH01000036814

Der er også en del breve til og fra Holm Hansen i deres brevdatabase, bl.a. til H.C. Andersen, Meir Goldschmidt (Corsaren, En Jøde), en række redaktører på Gyldeldal (bl.a. Peter Nansen, Betty Nansens mand), m.fl.:
http://www.kb.dk/da/nb/samling/hs/Bestil/brevbase.html

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986


Gunnar Lorentsen

Jeg har selv stående i reolen: "Barbara - en skildring fra Ribegrænsen" Bogen er udgivet i København i 1882 og er på 272 sider.
Bogen er en roman, og jeg opfatter den selv som værende en slags nøgleroman, der skildrer by og borgere i Ribe fra ca. 1850 og fremad. Jeg tror også, at bogen i nogen omfang er selvbiografisk. Indholdet fortæller i hvert fald meget om livet i de lavere sociale lag i Ribe i epoken. Snedkerværksteder og snedkere indgår også i rigt mål i fortællingen, og romanen slutter således:
Fik Du end i Vuggegave
stride Kræfter, Drifter lave.
voksed Du paa sumpig Bund,
blot Du bli´r Dig selv i Tide
og med Sjæl og Krop vil stride
for at modnes frit og sund,
skal Du en Gang  efter svundne
Trængsler sejre i Din fundne
Kjærligheds Gjenfødselsstund

Jeg har selv haft megen glæde af at læse Johan Holm Hansens roman i sammenhæng med bogen: "Min gamle by", skrevet af en anden tømmersvend fra Ribe: Jacob A. Riis. De to bøger skildrer den samme by i samme tid, men fra en helt forskellig vinkel og i et helt forskelligt sprog. Det er meget spændende!
Bogen kan kopieres, hvis du er interesseret.
mvh/Gunnar

Hördur Geirsson

Tak for hjælpen, alle.

Jeg var i Köbenhavn i august 2017 og fant over 70 Holm-Hansens brev, og flere interesse kilder.

Der ser ud så at Holm-Hansen har hat en bröder som livede med navn Hans Christian Hansen föd 14.7.1838 i Ribe og konfirmeret 1853. Jeg fandt også på :

https://www.danishfamilysearch.com/cid9550330

Nu vil jeg spörre dere, er muligt å finne ut om det er Johan´s bröder ?

Hörður på Ísland



Hördur Geirsson

Nu ser så ud at broderen til Johan Holm-Hansen, Hans Christian Hansen f.14.7.1838-d.6.8.1912, har haft to datter,
Julie Louise Catharine Hansen f.31.7.1877 og
Fanny Frederikke Cathrine Hansen f.8.1.1880.

Kan nogen hjælp meg finne ud om der er levende efterkommere í dag, til de to datter ?

Venlig hilsen
Hörður Geirsson

Mikkel Eide Eriksen

Hej Hödur

Her er hvad jeg umiddelbart kan finde:

De boede sammen indtil 1917 iflg. Politiets registerblade. Her først Julies:
http://www.politietsregisterblade.dk/component/sfup/?controller=politregisterblade&task=viewRegisterblad&id=1992771

Og Fannys (NB: fødselsår er her 1878):
http://www.politietsregisterblade.dk/component/sfup/?controller=politregisterblade&task=viewRegisterblad&id=2045581

FT 1916 Colbjørnsensgade 16, 3. sal:
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=72163#72163,13045839

Jeg kan ikke finde flere registerblade på dem, ej heller ved brede søgninger på fx. fødselsdatoer uden år, mm. De er altså formentlig flyttet ud af København (hvis de var døde i Kbh blev det noteret på bladet), evt. til Frederiksberg.

Jeg har derefter prøvet at søge i folketællingerne 1921–25–30 på MyHeritage men får ingen passende resultater.

Muligheder for videre søgning:

Det er muligt en eller begge er blevet gift i løbet af 1917. Det vil oftest være i brudens bopælssogn man skal søge (lysningsprotokollerne starter først 1923). Sidst kendte adresse Enghave Plads ligger i 1917 delt mellem Kristkirkens og Skt. Matthæus sogne i hhv. vest og øst.

Skt. Matthæus vielser 1917–21: https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=156054
Kristkirken vielser 1915–20: https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=153027

Det er muligt at de er udvandrede, når de ikke ses i FT? Udvandrerprotokollerne online dækker desværre kun frem til 1908.
http://www.udvandrerarkivet.dk/udvandrerprotokollerne/

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Inger Toudal

#13

FT-1921 (1. feb.), København, Enghave Plads 10: https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=80210#80210,13622860

Politiets mandtal maj 1923, Enghave Plads 10: https://www.kbharkiv.dk/kildeviser/#!?collection=2&item=4182467

Fanny i FT-1925 (5. nov.), København, Vester Voldgade 29: https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:Q2Z8-RSHC

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9G5-H6PT?i=1173&cc=2718007

Nogen efterkommere er der nok ikke.

Venlig hilsen
Inger
Venlig hilsen
Inger Toudal

Hördur Geirsson

1000 tak for hjælpen.

Kan nogen hjælp meg med å finne opplysinger i lægdsruller om Johan Holm-Hansen f.24.4.1841, militærtjeneste ?

Jeg kommer til med å se på documentene :
Reserveofficeraspirantskolen på Landkadetakademiet, Stambog.
når jeg kommer til Danmark neste gang.

Jeg ved ikke hvordan jeg leter etter hans navn i :
Justitsministeriet, 2. Ekspeditionskontor Lægdsruller, 4. Udskrivningskreds
og Lægdsruller fra lokaladministrationen
kan hænde at han ikke er dar ?


Her er bild av Johan i sin uniform, kan nogen sige meg noged om hans uniform ?

Venlig hilsen
Hörður Geirsson
Ísland

[vedhæfting slettet af admin]

Inger Toudal

Venlig hilsen
Inger Toudal

Mikkel Eide Eriksen

#16
Hej

Nå så var de der alligevel i FT efter 1916. Godt at Inger fangede dem :)

Da Holm-Hansen er født i Ribe købstad kom han ikke fra fødslen i lægdsrullen (det var oprindelig kun bondefødte fra landsognene). Reglerne blev dog ændrede i 1840erne, og han skulle derfor i rullen ved sin konfirmation.

Konfirmation 15. april 1855:
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=167933#167933,28202714

Lægdsruller:

Ribe amt, tilgangsrulle E 1855, Ribe amt lægd 88 Ribe købstad, nr. 575
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=18657#18657,1156763

Ribe amt, hovedrulle F 1856, Ribe amt lægd 88 Ribe købstad, nr. 575 - slettet til Kbh rulle K 482 15/60:
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=18660#18660,1157984

Staden København, tilgangsrulle K 1860, nr. 482 (her en del anmærkninger om militærtjeneste):
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=18509#18509,1115247

Staden København, omskrevet rulle K 1871, nr. 482, slettet til 1 2 Æ 149:
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=18510#18510,1115513

1. Udskrivningskreds, tilgangsrulle Æ 1875, lægd 2 Frederiksberg, nr. 149, slettet med afsked 1880:
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=18883#18883,1240764

Det passer med biografiens anmærkning om at han søgte til København allerede som 18-årig.

Iøvrigt er her hans dåb:
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=167931#167931,28202188

Og begravelse:
https://www.kbharkiv.dk/kildeviser/#!?collection=5&item=68673
https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?bsid=151020#151020,25057655

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Mikkel Eide Eriksen

Hmm!

Jeg ved ikke om jeg læser 1860-rullen og loven rigtigt, men §18 i værnepligtsloven af 1849 siger således:

CitatI Fredstid kan Enhver, naar han med den sædvanlige Udskrivningsalder for Sessionen derom fremsætter eller lader fremsætte Begiering, erholde Udsættelse med at behandles til Udskrivning for eet eller flere Aar indtil hans 25de Aar. Med Udløbet af den tilstaaede Frist har den Vedkommende personlig at fremstille sig og bliver da at behandle lige med de 22-aarige værnepligtige. Den, som da uden lovligt Forfald udebliver fra Sessionen, betragtes som forlods udskreven; men saafremt han ved senere Undersøgelse skulde befindes at være utienstdygtig til Soldat, bliver han at tiltale ved Politiretten til at erlægge en Mulct af 10 til 20 Rbd.

https://mhenriksen.dis-danmark.dk/Mil/Vaernepligtslov_1849.pdf

Det lyder lidt som at han fik udsat sin værnepligt til han blev 25 (altså i 1866; normalt blev man indkaldt som 22-årig). Der angives flere skrivelser og befalinger ved de følgende sessioner.

Har han mon forsøgt at unddrage sig at blive involveret i krigshandlingerne og til sidst søgt ind som officersaspirant af mangel på andre muligheder? En skrap tolkning der nok bør undersøges nærmere før den tages for sandhed!

Måske kan der findes noget i justitsministeriets korrespondance (journaler/-sager, kopibøger, mv.) eller et andet sted? Jeg har desværre ikke før prøvet at lede efter de sager der kan nævnes i rullernes anmærkninger... Måske en anden her ved det, ellers spoergarkivaren@sa.dk

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Hördur Geirsson

tak Mikkel, igen for hjælpen.

Kan nogen hjælpe mig med å lese ud af håndskriften fra tilgangsrulle K 1860 ?

14.5.1860 Snedkermester Thomas Hansen
K 482 Johan Holm Hansen Ribe 18(år)
1864 Reserv officersaspirant ved 12th Bataillon 20/65 (hvad betyder 20/65 ?)
___________ efter $18 _____ ____ 1/66R
Ophav af _______ efter $18 vil ____ ______ _______ 30/65
Fra Ribe 88.310
Född 1841
___________ til 25 Aar, sep 1864
Ref.____ ____ I Köbh
_______4/2164 4/64
__________________$18.1. ________ 1865
_________ after $18.2 aug 1865
_________ $18 _________ Sep 1867

Hvis jeg forstår det ret, havde han værnepligt til han blev 25 år gammel 1866. Han rejser til Island i maj 1866 og om höstet var han registered i manntall i Lækjargata i Reykjavik som fotograf, han var på Island til sep 1867.
Island var på den tid colony av Danmark, er det muligt å han skulle ha trængt lov til å ræse til Island på grun av værnepligten ?


Jeg var i Frederiksberg rådhus arkiv, å fandt Holm-Hansen i Skatteboger i årenne 1896 til 1909.
Er nogen som kan sige mig om hvor jeg finder skatteboger fra årenne 1863 og 1864 fra København ?

mvh
Hörður Geirsson

[vedhæfting slettet af admin]

Mikkel Eide Eriksen

Hej Hördur

Jeg læser:

Citat14.5.1860 Snedkermester Thomas Hansen
K 482 Johan Holm Hansen Ribe 18(år)

1864 Reserveofficersaspirant ved 12de Bataillon 20/65
Vedtegning efter §18 ansees bortfalden 1/66R
Ophæv(else). af Vedtegn(ing). efter §18 vil blive forelagt [S..?] 30/65

Fra Ribe 88.310
Født 1841
Udsættelse til 25 Aar, Ses(sion) 1864
Res(olution?). Off(offentlig?). [As..] I Kbh
Sk. Skr(ivelse). 4/2164 4/64
Bef(aling). efter §18.1. Slut Sess 1865
[Bf..?] efter §18.2 aug 1865
Vedt. efter §18 bortfalder Ses 1867

20/65 og 30/65 er formentlig myndighedens journalnumre. Jeg er ikke sikker på hvor de kan findes i Daisy.

Så han får udsættelse ved sessionen 1864, som bortfalder igen allerede 1866. Men det er jo meget forkortet ned, så det er svært at regne ud præcis hvad det betyder...

Københavnske skattebøger kender jeg ikke til.

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Anne Messmann

Med venlig hilsen
Anne Messmann