Jerlev herreds tingbøger 1677

Startet af Helmut Kudsk, 03 Jun 2016 - 06:57

Forrige emne - Næste emne

Helmut Kudsk


Hallo,

kann mir jemand bei der Deutung der beiden Textauszüge aus den Jerlev herreds tingbøger (http://geltzer.dk/tingbog/jerlev77.php) helfen?

Hierzu bitte eine sinngemäße Übersetzung:
Onsdag den 9. maj 1677:
Jes Pedersen, et lovbudsvidne. Stævning til Nis Pedersen i Vork og Jens Pedersen i Oustrup. Jes Pedersen lovbød til 3. ting den selvejerbondegård i Rugsted, som han nu påbor. Byrge Christensen, herredsskriver, frembød sølv og rede bar penge at ville pante eller købe.

Hierzu nur eine Erklärung, um was es dabei geht. Insbesondere was es Jens Pedersen in Oustrup betrifft:
33:
Jes Pedersen i Rugsted i dommers sæde i denne sag efter befaling:
Herredsfoged Niels Lauridsen Amnitsbøl på vegne af hr. general Lützow: Stævning til alle Jerlev herreds ryttertjenere. - Fremæskede herredets ryttertjenere, at de ville efterleve generalmajor Lützows ordre, som her for retten blev læst angående Knud Pedersen, regimentskriver. - Og da for retten fremkom Peder Jonsen Kye i Ågård og tilkendegav, at han har fæstet af regimentskriveren ved mikkelsdag nu sidst forleden den gård, han påbord, og gav penge 5½ daler. - Laurids Sørensen i Rugsted: havde fæstebrev, og det fremviste, at regimenskriveren på en halv kronryttergård, var øde, gav penge 4 slettedaler. - Peder Lassen ibidem: har fæstet af regimentskriveren en halv kronryttergård foruden bygning i Rugsted, gav derfor og til skiftebrev 5 daler og endnu ikke har fået fæste eller skiftebrevet. - Peder Jonsen i Spjarup: forleden år mellem Mikkelsdag og Mortensdag fæstede han af regimentskriveren den halve gård, han nu påbor, og gav 1 rdl. - Peder Thomsen i Ågård: har fæstet den gård i Ågård, som Søren Møller tilforn beboede, og det for en måneds tid siden, gav penge 2 rdl. - Laurids Jensen i Vork: har fæstet den halve gård af regimentskriveren og gav 10 sk. - Jens Pedersen i Oustrup. har regimentskriverens fæstebrev på den halve ryttergård, han påbor, gav 3 daler. - Niels Christensen i Nørre Vilstrup: har fæstet en gård ibd. af regimentskriveren, gav 3 daler. - Endnu en dreng ibidem, Jep Staffensen, har fæstet en officersgård, som Jens Ibsen fradøde, gav 2 rdl. - Søren Hansen sammesteds: af en halv selvejergård 1 rdl. - Peder Nielsen i Pingård tilkendegav at have fæstet af regimentskriveren, gav 1 rdl. - Las Olesen: har fæstet af regimentskriveren Torndal møllested, er en officersbolig, gav ham 1 rdl. og til officeren .. rdl efter fæstebrevet. - Niels Lauridsen begærede tingsvidne, men der er ikke givet lovligt kald og varsel.


Besten Dank im Voraus
und herzliche Grüße aus Deutschland

Helmut Kudsk