Hans Knudsen Svane 1610-1675, hans forældre, bedsteforældre og oldeforældre

Startet af Lis Klarskov Jensen, 10 Nov 2016 - 17:51

Forrige emne - Næste emne

Lis Klarskov Jensen


Det har sikkert været almindeligt kendt i 1600-tallets Vejle, hvem der var købmand og borgmester Hans Knudsen Svanes forældre og bedsteforældre og sikkert også hans oldeforældre fra Ribe.

Men selvom denne borgmester Svanes familie-relation er gået i 'glemmebogen' lidt efter lidt over flere hundrede år, kan vi takke Clemens Sørensen 'den yngre' og ikke mindst Ejnar C. Larsen for at have gjort det muligt for os i dag at støve historien af endnu en gang, så vi kan se den rette sammenhæng i denne Svane-familiehistorie.

Clemens Seuerinsen Vedel var borgmester ca. 1626 og havde i 1611 kopieret byens privilegier og andre vigtige dokumenter i en protokol, som han 26. Juni 1631 forærede Vejle by til opbevaring i rådhuset, fordi han så at mange af byens bøger var "... bortkommen og ødet i Ufredstid, som de kejserske havde dem Landet bemægtiget ..." og først forlod i 1629.

Ejnar C. Larsen var magister, hortonom og slægtsforsker. Han skrev i 1995 en artikel om slægten Vandel "Nogle familier med rod i 1500-tallets Ribe III, hvor han i en note 223 gav de vigtige oplysninger, der ledte på sporet af Hans Knudsen Svanes forældre. Ejnar C. Larsen kunne læse 1600-tals håndskrifter!

Hans Knudsen Svane var søn af Mette Jensdatter Svane, der var en Svane fra Ribe, og Knud Madsen i Ribe. Hun var datter af rådmand i Ribe Jens Laugesen og Dorthe Hansdatter Svane/Svaning, der var datter af magister Hans Svaning og Marine Sørensdatter Stage, jf. biskop Peder Hegelunds Almanakoptegnelser 1565-1613 bind 1 og 2.

Birgit Djurhuus Wendelboe og jeg har skrevet en artikel "Hans Knudsen Svanes 'glemte' aner" om vores efterforskning af hans aneslægt i Slægt & Datas medlemsblad årgang 31, nr. 2, 2016.

Her findes de væsentligste beviser og ikke mindst vejen igennem spor og især vildspor, der har spærret for opklaring af familie-forholdene hele vejen fra Hans Knudsen Svane i Vejle og tilbage til oldefar Hans Svaning og oldemor Marine Sørensdatter Stage i Ribe. Artiklen kan læses i sin helhed på www.slaegtogdata.dk, hvis du er medlem.

Lidt af vores Hans Knudsen Svane-historie med citater fra artiklen kan du se på
http://www.klarskov.org/svane/hans-k-svane.htm 
http://www.klarskov.org/svane/mette-jensdtr-svane.htm 
http://www.klarskov.org/svane/knud-madsen.htm 
http://www.klarskov.org/svane/dorthe-svane.htm
http://www.klarskov.org/svane/hans-svaning.htm
http://www.klarskov.org/svane/marine-s-stage.htm

Der ligger en del oplysninger og forskning om Svane-slægten på den (lange) Svanetråd " Hans Svaning og Svane-slægten - hvem var de?" på
https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,54721.0.html    https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,54721.msg468794.html#msg468794 

Venlig hilsen
Birgit og Lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Christian Konstmann Autzen

Hej Lis

Tusind tak for jeres dejlige oplysninger.

Du har bl.a. denne:

JHW blev gift 3 gange. 1~ med Sidsel Risom, der døde i 1696, datter af Jens Risom og Sophie Lauridsdatter, der døde før ham. Jens Risom havde i 1658 sammen med Poul Anker og Jens Kofoed taget den svenske kommandant på Bornholm oberst Printzensköld til fange og senere fået Nebbegård i Gårslev sogn som belønning. Han døde i 1694. (Kilde: Kolding studenter)

Jens Risom's hustru Sophie Lauridsdatter skulle være en Friis.

Jeg har denne oplysning om dem:

Altertavlen i Gårslev kirke bærer i topfeltet våben for Jens Lauridsen Risom og hans hustru Sophie Lauridsdatter Friis.

Hvilken Laurids Friis, som det så er, har jeg ikke oplysninger om.

Det er i min yngste broder's hustru's anekreds.

Hilsen
Christian
Min slægt: Autzen, Konstmann, Nansen, Hegelund, Sønberg, Matzen, Schmidt, Kruse, Wolf. Min hustru's slægt: Mærsk, Fogh, Møller, Hark, Lund, Aaskou, Blom, Dethlefsen, Beyer, Troels Winther.

Lis Klarskov Jensen

Hej Christian

Tak for din kommentar til min oplysning på http://www.klarskov.org/svane/hans-k-svane.htm vedr. en efterkommer af Hans Knudsen Svanes datter, 'Ingeborg Hansdatter' (1643-1698 eller 1699), der var gift med magister Hans Jeremiassen Wulff (HJW) sognepræst (senere Provst) i Vejle." (Kilde: Vejle Bys Historie, 1927, s. 146).

Det var deres søn, magister Jeremias Hansen Wulff (JHW), der blev kapellan og efterfølger i embedet 1693, og han blev gift ind i Risom-slægten og dermed Friis-slægt.

> Med hensyn til Hans Knudsen Svanes efterkommere i denne sammenhæng kendes der bl.a. efterslægt fra Jens Risom's ægteskab nr. 3: Anchersen, Langemarch, Egtved, Borch m.fl., se Kolding studenter, side 375-376, Stamliste I.

Jeg har kigget lidt på den interessante side http://www.kroenike.dk/risom.html hvor forskeren Vagn Sand må kaste handsken i forsøget på at finde ud af spørgsmålet om hvilken (adelig?) Friis det drejer sig om. Måske kan du finde spor i gamle tingbøger.


Bedste hilsner
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Christian Konstmann Autzen

Hej Lis

Det er jo lidt utroligt, hvordan tingene "hænger sammen i familien".

En broder til din Sidsel Jensdatter Risom er Laurids Jensen Risom gift med Dorothea Andersdatter Roesteen, en datter af sognepræst i Grimstrup, Anders Hansen Roest og Margrethe Jespersdatter Holst, som igen var datter af borgmester i Vejle, Jesper Andersen Holst og Else Mikkelsdatter.

Indgiftningen i de mere velhavendes kreds er herved programmeret - hvor så end Jens Lauridsen Risom's forældre kan være fra; han står som kommende "fra Jylland" og han kunne så være født i Risom/Risum, som så kunne være enten i Borgbjerg sogn i Ringkøbing amt eller i Åsted sogn i Viborg amt.

Hvor så Laurids Friis kommer fra er et godt spørgsmål - måske Haraldskær, og så har vi jo den Friis-slægt (og hermed Friis-efterslægt), som også ses i Ribe området på et tidspunkt, og hvor så kredsen kunne være rundet.

Når vi sådan kommer før kirkebøger og andet godt skriftligt, så skal der virkelig dyrkes muligheder og søges fakta - og det er så det, som I virkelig også har gjort i denne sag, og tusind tak for det  :)

Jeg har ikke hverken tiden eller energien til sådan at fordybe mig i gamle skrifter - medmindre det kan findes på nettet; mine muligheder for at komme på arkiver er også begrænset.


Mange hilsener
Christian
Min slægt: Autzen, Konstmann, Nansen, Hegelund, Sønberg, Matzen, Schmidt, Kruse, Wolf. Min hustru's slægt: Mærsk, Fogh, Møller, Hark, Lund, Aaskou, Blom, Dethlefsen, Beyer, Troels Winther.

Lis Klarskov Jensen

Hej Christian

Ja, det er utroligt hvordan slægt og familie hænger sammen, og det er spændende at være med til at rulle disse sammenhænge op, så du skal have mange tak for din oplysning om Laurids Jensen Risom gift med Dorothea Andersdatter Roesteen. 

Der er endnu nogle 'ukendte' børn i ægteskabet Hans Knudsen Svane og Johanne Jensdatter, og det kan være at nogle skal søges igennem handelsforbindelser med f.eks. Slesvig-Holsten, Tyskland, Norge...

Venlig hilsen
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Arne Lago von Kappelgaard

Hej Lis Klarskov Jensen!
Er det korrekt, at "din" Jens Laugesen (Jens Lavesøn/Jens Lagosøn), rådmand i Ribe (d.22.2.1611) og gift med Dorthe Hansdatter Svanning (d.2.3.1551) er søn af Rådmand i Ribe Lauge/Lave Staffensen/Lago Stefanus Ripæ, d.1554 i Ribe g.m. Mette Kristiernsdatter, d.15.6.1554 , datter af borgmester i Varde Christen Nielsen?
Lave Staffensen + Mettes portrætter kan ses i Ribe Domkirke.
Jens Laugesøn havde flere søskende, bl.a. biskop i Ribe Hans Laugesøn/Hans Lavesøn (1530-1594) g.m. Dorethe Hansdatter Tausøn (Efterslægt præsteslægten Vedel), Søvren Laugesøn, d.1565 i Ribe, Marine Lavesdatter, d.9.2.1600 g.m. Peder Mortensen Hegelund, tolder, rådmand og borgmester i Ribe, d.3.5.1584.

Jens Laugesøn + Dorthe hansdatter Svanning havde bl.a. datteren Karine Jensdatter g.m. 4.11.1610 Johan Henriksen, der havden sønnnen Henrik Johansen, byskriver i Odense.

Med genealogisk hilsen

Arne Lago von Kappelgaard - "Og dog"

Se "Meddelelser om Slægten Secher (Siker)", (1939) af rigsarkivar V.A.Secher, s. 16.

Lis Klarskov Jensen


Hej Arno

Du skal have rigtig mange tak for dit indlæg, der var en fin hentydning. Joh, jeg kender da godt Jens Laugesen og Dorthe Hansdatter Svaning  :) - og jeg indrømmer at jeg har 'forsømt' historien om Mette Jensdatter Svanes far, Jens Laugesen, på min hjemmeside, så det må jeg se at få gjort!

Og så kan jeg passende sætte billedet af Jens Laugesens forældre på siden. Der er jo ikke for mange epitafier, der stadig giver historien 'ansigt'!

Det var venligt af dig at tilføje flere slægts-forbindelser.

Bedste genealogisk hilsen
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Lis Klarskov Jensen

Hej Arne
Undskyld navne-fejlen  :)

Så har jeg oprettet en side til Jens Laugesen, gift med Dorthe Svaning: http://www.klarskov.org/svane/jens-laugesen.htm

Jeg opdagede undervejs med arbejdet, at Jens Laugesens mor, Mette Christiernsdatter, var søster til Lene Christiernsdatter, gift med Mads Nielsen http://www.klarskov.org/svane/mads-nielsen%20.htm og at de to søstre dermed har efterkommere i Klarskov-slægten.

Venlig hilsen
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Arne Lago von Kappelgaard

Hej Lis Klarskov!

De sider du henviser til, er ikke så ringe endda, flot grave arbejde, må have taget en betragtelig tid. Jeg var faktisk ikke klar over, at Mette var søster til Lene Christiernsdatter.

Jeg har mest "samlet" på personer der bærer Lago-navnet, fortidige + nutidige, og alle uden undtagelse, har på en eller anden måde kunne føres tilbage til præste-slægten Vedel og derfra til Hans Tausøn.

Som de to historikere Esben Graugaard og Rigmor Lillelund fra Holstebro Museum skriver i deres artikel "Et sølvskrivetøjs forbindelse til Mads Staby på Gudum Kloster": "Købmand Jacob Lago Matthias Wedel var som navnet næsten fortæller ud af præsteslægten, der stammer fra den berømte historiker Anders Sørensen Wedel - i den slægt var man uhyre glad for navnene Lago (Lauge) og Mathias."

En genealogisk hilsen og tak

Arne Lago von Kappelgaard - "Og dog"

Lis Klarskov Jensen

Hej Arne

Så har du måske broderen Hans Laugesen til ane - biskop i Ribe og gift med Dorethe Hansdatter Tausen. Jeg har endnu til gode at lære hende at kende.

Det kom da også lidt bag på mig med søstrene Mette og Lene Christiernsdatter, og jeg checkede lige mine kilder, men for en sikkerheds skyld skal jeg have fundet endnu en bog frem, der forhåbentlig kan understøtte Kinchs oplysninger yderligere. Men sjovt at støde på sådanne familieforhold så langt tilbage.

Har du nogle supplerende kildeoplysninger på Lago Stefanus Ripæ, d.1554 i Ribe og Mette Christiernsdatter, d.15.6.1554? Det ville være en stor hjælp.

Jeg har opdateret Ane Margrethe Svanes begr. oplysninger på http://www.klarskov.org/svane/hans-h-svane.htm

I Svane-slægten er der et utal af drenge, der blev kaldt Hans, pigerne Maren/Marine...

Mette Jensdatter Svane, gift med Knud Madsen, er nok opkaldt efter sin farmor, Mette Christiernsdatter.

Venlig hilsen
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Christian Konstmann Autzen

Der er så også Jens Christensen Varder - som søskende til de 2 nævnte, Mette og Kirsten. Dette har jeg om ham:

Jens var sognepræst ved Sct. Cathrine Kirke i Ribe, den 1. sognepræst ved Sankt Kathrine kirke i Ribe.

1. c. 1537 [St. Peters K. i Ribe (37)] Mag. Jens Christensen Warde el. Warder, f. Varde c. 00; F. C. Nielsen, Bgmstr. i Varde; vist St. Køln 15; Biskop Iver Muncks Kansler 23; Kannik c. 37; ~ 40 . . . . . ; vist u. B.; [† 25/6 1547; havde en Dtr., Karen, længe før sit Ægteskab, f. c. 25, b. 1/4 70, (see I. I. Hemmet i V. Vedsted)].

PT 11:3 (1942), s. 189; Hegelund I s. 61, II s. 37; Kinch II, s. 16, 70-71, 190, 233, 794-795.


Kirsten var så først gift med Mads Nielsen, borgmester i Vejle (Vejle igen igen ?), og sidst med Klemen Sørensen, som også var borgmester i Vejle, nok Mads' efterfølger.

Som Jens' "hustru" har jeg så en Cathrine K (men så ikke mere). Hans datter Karen Jensdatter Varder var så først gift med en Jens, og så med borgmester i Ribe Laurids Thøgersen, søn af Thøger Lauirdsen, som der reelt intet vides om, undtaget 4 børn:

De havde i hvert fald følgende 4 børn:
1) Maren Thøgersdatter (død 1611) gift med borgmester i Ribe
Ib Tornum (død 1602).
2) Karen Thøgersdatter, gift med borger i Ribe Peder Boesen.
3) Inge Thøgersdatter, gift med Henning Guldsmed i Ribe, og
4) Laurits Thøgersen (36-1).



NB: Nok lidt uden for denne tråd, men ...  - ja sådan går det jo også  :D

Hilsen
Christian
Min slægt: Autzen, Konstmann, Nansen, Hegelund, Sønberg, Matzen, Schmidt, Kruse, Wolf. Min hustru's slægt: Mærsk, Fogh, Møller, Hark, Lund, Aaskou, Blom, Dethlefsen, Beyer, Troels Winther.

Arne Lago von Kappelgaard

Hej Lis Klarskov!
Biskop Hans Laugesen + Dorethe Hansdatter Tausøn er mine 9 x tipoldeforældre.

Angående Lago Stefanus Ripæ (Lauge Steffensen/Staffensen af Ribe), d.1.10.1554 i Ribe), så fik jeg for mange mange år siden nogle oplysninger fra en Vedel efterkommer. Spændende oplysninger, som jeg har haft svært ved at få verificeret, derfor ligger de på loft, bortset fra de tavler jeg har udarbejdet fra de givne oplysninger. Men da du nu spørger, så her hvad jeg har noteret på tavler, men rigtigheden eller mangel på samme, må du ikke laste mig for.

Lauge/Lago Staffensen skal have haft en broder Staffen Staffensen, købmand og studehandler i Ribe, hvis sønnesøn var præsten i Verst (1600) Staffen Søvrensøn, hvis datter Mette Staffensdatter, d.1617 g.m. Søvren Poulsen (d.1640), præst i Ødsted og Egtved.

Lauge/lago skulle også have haft en søster Mette Staffensdatter (Mette Thomeskone), gift første gang med Thomas Christensen Krabbe, som 1539 var i biskoppen af Ribes tjeneste, og søn af Christen Hansen Krabbe + Karine Olufsdatter Rytter.

Lauge/Lago skulle selv være oldebarn af en Lauge/Lave Jensen kaldet "Litle Urn", der havde en gård i Seem (Seemgaard ?) ca.1440. Han havde sønnen Jens Jensøn g.m. Berethe Jepsdatter, søster til borgmester i Ribe Torben Jepsen ca.1459. Jens + Berethe havde sønnen Lago/Lauge Jensøn, rådmand i Ribe 1499, der igen havde sønnen Jens Laugesøn/Lagosøn, dræbt 1500 i Ditmarsken
En søster var Beke Jensdatter g.m. Hans Skibsbygger, borger i Ribe, hvis søn var Jørgen Hansen i Ribe (1520) og lensmand på Bergenhus under kong Christian II.


Med genealogisk hilsen

Arne Lago von Kappelgaard - "Og dog"

Christian Konstmann Autzen

Om Lauge Steffensen/Steffansen har jeg dette stående:

Lauge var købmand, samt rådmand i Ribe fra 1544. Han og hans kones portrætter kan stadig ses i Ribe domkirke (?).  6 sønner og 3 døtre.

Kilde: J. Kinch, Ribe bys historie og beskrivelse, efter reformationen, side 115-116.


Børnene hed:

Hans (gift Dorothea Hansdatter Tausen), Christen (gift med Marine Baggesdatter), Marine (gift med Peder Mortensen Hegelund og Laurids Ægidiusen, som først havde været gift med Sophie Iversdatter Stub), Jens (gift med Dorthe Hansdatter Svane), Steffen (ugift ? - som studerede i Wittenberg, var skolemester i Ringkøbing, død 1575) og Mads (gift med Marie Hansdatter Lange) - ups, hvem mangler ?

Hilsen¨
Christian



Min slægt: Autzen, Konstmann, Nansen, Hegelund, Sønberg, Matzen, Schmidt, Kruse, Wolf. Min hustru's slægt: Mærsk, Fogh, Møller, Hark, Lund, Aaskou, Blom, Dethlefsen, Beyer, Troels Winther.

Lis Klarskov Jensen

Til Arne og Christian

Mange tak til jer begge for de mange gode oplysninger, som kan blive nyttige for at komme på sporet af flere i den ældre del af Svane-slægten. Jeg kigger på dem  :)

Venlig hilsen
lis



www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291

Lis Klarskov Jensen


Vedr. disse oplysninger i 'svar nr. 7':
CitatJeg opdagede undervejs med arbejdet, at Jens Laugesens mor, Mette Christiernsdatter, var søster til Lene Christiernsdatter, gift med Mads Nielsen http://www.klarskov.org/svane/mads-nielsen%20.htm og at de to søstre dermed har efterkommere i Klarskov-slægten.

Da jeg kiggede nærmere på familie-sammenhængen i dette viste slægtstavlen ikke kun, at

Lene Christiernsdatter, gift med Mads Nielsen, blev ane til Johanne Jensdatter, g.m. Hans Knudsen Svane.

Mette Christiernsdatter, gift med Lauge Steffensen, blev ane til Hans Knudsen Svane, g.m. Johanne Jensdatter.

Slægtstavlen viste også, at Lene og Mette Christiernsdatter begge blev aner til Maren Hansdatter Svane http://www.klarskov.org/svane/maren-hansdtr-svane.htm, der var datter af ægteparret Johanne Jensdatter og Hans Knudsen Svane i Vejle. Og dermed blev Christiern Nielsen og hustru fra Varde stamfar og -moder.

I Hans Knudsen Svanes anelinje er Mette Christiernsdatter dermed tip-oldemor til Maren Hansdatter Svane, og i Johanne Jensdatters linje er Lene Christiernsdatter tiptiptip-oldemor til Maren Hansdatter Svane. Det er en forskel på 2 generationer, og det kan man så begynde at spekulere over  :)

Venlig hilsen
lis
www.klarskov.org med slægterne Sommer, Humble, Svane m.fl.
Læs om Humble-epitafiet der ikke kunne forsvinde: http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/6291