Forslag om at udvide nuværende Forum søgning med Google Site Search

Startet af Jan B. Hansson, 24 Jan 2017 - 15:14

Forrige emne - Næste emne

Jan B. Hansson

Hej

Da jeg finder at input mulighederne kunne være meget mere fleksible i DIS-Danmarks Forum søgning foreslår jeg at løse det ved at satse på Google Site Search.

For mig har Google søgninger, med de mange input muligheder, adskillige gange givet resultater, der er fundet i både Nyt og Gammelt Forum, og som viser hvilken guldgruppe denne database er for slægtsforskere.

Det gode ved Google søgning er fleksibel input uden ret mange bindinger. Vi kan angive del af et navn sammen med årstal og et sted og Google vil finde alt der opfylder alle eller dele af input. Eneste krav er at en Google robot har være på besøg og indexeret databasens hjemmesider - alternativt at DIS-Danmark fodrer Google med Site-Maps. Vi har ydermere muligheden for at indsnævre en Google søgning til at fokusere søgningen til udelukkende Nyt og Gammelt Forum ved at tilføje site som vist her:

Nyt Forum tilføj sitefilter              site:slaegtogdata.dk

Ved i Google søgning kun at angive sitefilter for Nyt Forum ses at her har Google kendskab til Ca. 118.000 resultater (0,31 sekunder)

https://www.google.dk/search?q=site%3Aslaegtogdata.dk&rlz=1C1CHVQ_daDK633DK633&oq=site%3Aslaegtogdata.dk&aqs=chrome..69i57j69i58.4631j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Gammelt Forum tilføj sitefilter     site:dis-danmark.dk

Ved i Google søgning kun at angive sitefilter for Gammelt Forum ses at her har Google kendskab til Ca. 232.000 resultater (0,23 sekunder)

https://www.google.dk/search?q=site%3Adis-danmark.dk&rlz=1C1CHVQ_daDK633DK633&oq=site%3Adis-danmark.dk&aqs=chrome..69i57j69i58.2471j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Mit forslag er 2 ting som DIS-Danmark kan gøre:
1- Fodre Googles kendskab til alt relevant indhold i databasen ved at hjælp af sitemaps
2- Udvide Forum søgesiden med 2 input linier hver med en Søg knap:
en input linie for Nyt Forum der resulterer i en Google søgning hvor site:slaegtogdata.dk automatisk tilføjes  en input linie for Gammelt Forum der resulterer i en Google søgning hvor site:dis-danmark.dk automatisk tilføjes.

Forslaget er enkelt frem for selv at egenudvikle tilsvarende søgemuligheder.
Her er et eksempel på Google Site Search der søger på min database:
https://xuri.dk/Genealogy/searchsite.php

vh  Jan B. Hansson
https://xuri.dk/Genealogy
Følg de mennesker, der søger sandheden; flygt fra dem, der har fundet den (V.Havel)

Arne Feldborg

#1
Tak for et godt indlæg.

Nu er Googles søgerobet jo allerede en flittig gæst i det nye forum, og for den sags skyld også i det gamle (hvilket jo egentlig burde være overflødigt....).

Men jeg kan ikke rigtig forstå de tal du komme med.  De ca. 118.000 resultater du nævner for det nye forum er jo kun ca. lig med antallet af tråde. Af indlæg er der ca. 630.000, deraf vel de 90% i de åbne grupper.

Og det er mit indtryk, at bare en almindelig Googlesøgning viser, at Google har et ganske godt kendskab også til indholdt i de enkelte indlæg.

De links du viser fører mig heller ikke frem til søgeresultater der er specifikke for Dis-Forum.

Tilsvarende er der i det gamle forum ca. 640.000 indlæg, alle frit tilgængelige. Også her er det mit indtryk at Google har ganske godt fat i det.

Udover den søgemulighed der er indbygget i forum er det lille søgefelt oppe i sidehovedet faktisk også udmærket til at søge på feks. navne eller bestemte fraser i forum

Men ting kan naturligvis altid gøres bedre, så jeg er da modtagelig for gode ideer.

Ps. Jeg vil mene at linket feks. skal se sådan her ud (Chrome indsætter en hel masse unødvendig snask):
https://www.google.dk/#q=site:slaegtogdata.dk+lars+jensen+holstebro
eller evt:
https://www.google.dk/#q=site:slaegtogdata.dk%2Fforum+lars+jensen+holstebro
mvh. Arne Feldborg
Webmaster-assist Dis-Danmark
http://www.slaegtogdata.dk/

Jan B. Hansson

#2
Tak Arne for positiv respons

Google indexerer sider - ikke indlæg hvilket vel giver noget af forskellen - resten kan skyldes at robot ikke har besøgt.

De tal jeg angav var at du i Google adresselinien blot skriver site:slaegtogdata.dk (uden andre søgedata) og trykker søg. Det giver alt og øverst kan du se hvor mange sider der er blevet indexeret.

Ellers har du ret du skriver i input linien lars jensen holstebro og bagom ryggen skal programmet tilføje   site:slaegtogdata.dk og linien sendes til google. Hvis jeg skrev "lars jensen" holstebro vil betydningen være at lars jensen skal være indeholdt og/eller holstebro kan forekomme.

Der findes vejledning i alle de triks man kan benytte i Google input linien.
vh  Jan B. Hansson
https://xuri.dk/Genealogy
Følg de mennesker, der søger sandheden; flygt fra dem, der har fundet den (V.Havel)

Arne Feldborg

Bare lige for en ordens skyld: Ca. de samme 'tricks' kan bruges både her og i det gamle forum.

Her i det nye forum er det i princippet den samme søgemetode der bruges, som den Google anvender. Bare med den forskel, at der søges direkte i hele databasen i stedet for på indsamlede indekseringer.
mvh. Arne Feldborg
Webmaster-assist Dis-Danmark
http://www.slaegtogdata.dk/

Jan B. Hansson

Stavevarianter er meget tit et problem ved rene database søgninger - skal et navn staves christoffer/kristoffer/christopher etc for at give resultat.

En lille test af Google (site:slaegtogdata.dk) / DIS søgning med søgestrengen:

nekkel viskum

finder kun min ane i Google hvor den kommer og spørger om jeg ikke mente Nikkel
vh  Jan B. Hansson
https://xuri.dk/Genealogy
Følg de mennesker, der søger sandheden; flygt fra dem, der har fundet den (V.Havel)

Jan B. Hansson

vh  Jan B. Hansson
https://xuri.dk/Genealogy
Følg de mennesker, der søger sandheden; flygt fra dem, der har fundet den (V.Havel)

Arne Feldborg

Som jeg ser det har Google ikke nogen helt afgørende fordele frem for den indbyggede søgning hvis denne bliver udnyttet rigtig.

Derimod har den indbyggede søgning en lang række fordele som feks.:
Den er altid opdateret, idet der søges direkte i databasen.
Den præsenterer resultatet på en bedre måde, direkte i forum
Man kan vælge indlæg af en bestemt skribent.
Man kan vælge indlæg af en bestemt alder.
Man kan vælge indlæg kun fra bestemte grupper.
Man kan vælge at få resultatet præsenteret på bestemte måder.

Så en Googlesøgning kan after min mening ikke være et alternativ til den indbyggede søgning. Men i forbindelse med nogle andre ting, hvor vi alligevel skal ind og rode i koden, kunne man overveje at tilbyde det som et supplement.
mvh. Arne Feldborg
Webmaster-assist Dis-Danmark
http://www.slaegtogdata.dk/

Jan B. Hansson

Tak Arne

Som mit indlæg også foreslog var det som (udvidelse) supplement til det eksisterende.
vh  Jan B. Hansson
https://xuri.dk/Genealogy
Følg de mennesker, der søger sandheden; flygt fra dem, der har fundet den (V.Havel)

Lars Erik Bryld

Google har én fordel, som desværre nok bliver svær at efterligne i selve forum-søgefunktionen, og det er stavevarianter/fonetisk søgning. automatisk at søge på ch såvel som k, -iansen såvel som -istensen, Zitzel såvel som Sidsel osv.

I DDD har jeg haft stor glæde af de begrænsede muiligheder for regulære udtryk såsom % og ? for vilkårlige (antal) tegn, og både det og fonetisk søgning ville da være dejligt.

Men forum her på siden er en hyldevare frembragt ved frivillig indsats (open source), og udvidelser af funktionerne afhænger af om nogen kan og har villet lave funktionerne. En anden ting er, at forum er en gammel version, men det handler som jeg husker det  om integrationen med resten af sitet.

Arne Feldborg

Citat fra: Lars Erik Bryld [122] Dato 28 Jan 2017 - 10:35
Google har én fordel, som desværre nok bliver svær at efterligne i selve forum-søgefunktionen, og det er stavevarianter/fonetisk søgning. automatisk at søge på ch såvel som k, -iansen såvel som -istensen, Zitzel såvel som Sidsel osv.
Der er i tidens løb lavet mange tiltag til fontisk søgning a'la SoundEx. Og der findes også forskellige systemer i brug. Men det fungerer generelt ikke særlig godt på dansk.

At erstatte feks. 'ch' med 'k' osv. er jo en smal sag, men jo flere af den slags betingelser man sætter ind jo tungere bliver det at arbejde med.

Google har i øvrigt, i den her sammenhæg, også yderligere to ulemper udover dem jeg allerede har nævnt.

Dels at der kun kan søges i de åbne grupper selvom det medlem der søger jo faktisk har adgang til alle grupper. Og dels at man altid kommer til toppen af siden, og ikke til det indlæg hvor søgefrasen forekommer.

Hertil kommer, at i den Google søgning, som jeg i den her sammenhæng egentlig bedst kan lide, nemlig:
https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php?action=search_google
der skal man acceptere, at der ofte er et antal betalte søgeresultater øverst i listen.

CitatI DDD har jeg haft stor glæde af de begrænsede muiligheder for regulære udtryk såsom % og ? for vilkårlige (antal) tegn, og både det og fonetisk søgning ville da være dejligt.
Søgning med wildcards kan jeg personlig godt lide. Og det findes jo i øvrigt også i et vist omfang i den indbyggede søgning her i forum.

Den indbyggede søgning her i forum er jo en form for fritekstsøgning. En ting som programmørerne er vældig glade for, fordi den tilsyneladende er enormt effektiv. Den giver (ligesom Google) en hulens masse resultater i løbet af ingen tid. Men nogen gange er det faktisk færre og mere præcise data man har brug for.

CitatMen forum her på siden er en hyldevare frembragt ved frivillig indsats (open source), og udvidelser af funktionerne afhænger af om nogen kan og har villet lave funktionerne. En anden ting er, at forum er en gammel version, men det handler som jeg husker det  om integrationen med resten af sitet.
Der er flere ting der spiller ind, ikke mindst fælles log-ind. Men der er efterhånden lavet så mange ændringer og tilpasninger, at et par stykker fra eller til ikke spiller den store rolle. Udover altså, at det vil gøre opdatering til en nyere version endnu mere besværlig.

Det samme gælder for så vidt også selve hjemsiden, der er i sin tid lavet så mange tilpasninger at man ikke bare kan rulle en nyere version ind over.

mvh, a.f.
http://hammerum-herred.dk/
Ved evt. direkte henvendelse til mig: Brug venligst e-mail, ikke "Personlig besked", tak.

Arne Feldborg

Hej.

I forbindelse med nogle andre ændringer i koden jeg sad og rodede med (en række tilpasninger til den nye sidebredde) har jeg lige prøvet at lave et par søgeknapper mere, herunder den ønskede Googl-søgning. Så må vi jo se om det er noget der kan bruges.
mvh. Arne Feldborg
Webmaster-assist Dis-Danmark
http://www.slaegtogdata.dk/

Lis B. Jensen

Hej

herligt med flere søgemuligheder.

Men nu synes jeg så efterhånden overskrifterne er presset for meget sammen. Kan man ikke lave bredere celler - og/eller gøre siden bredere.
Lis B. Jensen
* * * * * * * *
Ses i Legacy Forum: http://legacydansk.com og
https://vordingborglokalarkiv.dk/

Arne Feldborg

Jeg er lidt i tvivl om, hvilke overskrifter det er du mener.?
mvh. Arne Feldborg
Webmaster-assist Dis-Danmark
http://www.slaegtogdata.dk/

Lis B. Jensen

Hej Arne

Den linie med de grønne felter - Aktuelt . Foreningen - Forum ...osv
Lis B. Jensen
* * * * * * * *
Ses i Legacy Forum: http://legacydansk.com og
https://vordingborglokalarkiv.dk/

Arne Feldborg

Jo, men siden er jo netop gjort bredere. Det var sådan set udgangspunktet, det var det vi ville opnå.

At der så er blevet plads til to nye knapper er bare en følge af det. Teksten på de grønne knapper vil, ved samme skærmopløsning og samme zoomniveau, være præsis den samme som før.
mvh, a.f.
http://hammerum-herred.dk/
Ved evt. direkte henvendelse til mig: Brug venligst e-mail, ikke "Personlig besked", tak.

Mikkel Eide Eriksen

Hej

Fint med muligheder, men det bliver lidt "sammenpresset" at se på.

Måske søge-links i den brune linje kunne være en/to drop down-menuer, det ville give mere luft til de andre links.

Fx. et "søg i forum"-felt der ved mouseover viser alle fire søgemuligheder, eller to søgefelter (en for nyt, en for gammelt).

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Arne Feldborg

Som jeg skrev til Lis:
CitatTeksten på de grønne knapper vil, ved samme skærmopløsning og samme zoomniveau, være præsis den samme som før.

Det gælder jo også de brune knapper.

For mig at se er teksten i feks. "MARKÉR LÆST|ABONNÉR|NYT EMNE|POST NY AFSTEMNING" noget mere sammenklemt (og forøvrigt også uskøn med de store bogstaver).

Men det har jeg aldrig hørt nogen beklage sig over.   
mvh, a.f.
http://hammerum-herred.dk/
Ved evt. direkte henvendelse til mig: Brug venligst e-mail, ikke "Personlig besked", tak.

Mikkel Eide Eriksen

#17
Nu var det de brune knapper jeg tænkte på :)

Ups, jeg misforstod.

Men iøvrigt kan vel også "Lokalforeninger" være en dropdown/popup ved mouseover på "Foreningen" i den grønne linje. Det ville give mere luft.
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Lis B. Jensen

#18
Hej

Hvis i Klikker på Kilder så er den grønne linie nu delt i 2.
og hvis vi kan få den bredde ind på den øverste del, som kilder står i vil det hjælpe kolosalt.

Der er jo masser af luft på begge sider af indlæggene
Lis B. Jensen
* * * * * * * *
Ses i Legacy Forum: http://legacydansk.com og
https://vordingborglokalarkiv.dk/

Mikkel Eide Eriksen

#19
Mit forslag (med illustration + dårlig javascript/css ;)):

https://gist.github.com/mikkelee/346e7c2fe4aabc6eb31adca05235dec8

mvh
Mikkel

Har opdateret forslaget med den brune linje.

Lige nu er forum næsten for bredt til mig, men det er måske en tilvænningssag :)
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Arne Feldborg

Citat fra: Lis B. Jensen [339] Dato 10 Feb 2017 - 13:25
Hvis i Klikker på Kilder så er den grønne linie nu delt i 2.
Nej, det er ikke generelt. Det er et problem vi har døjet en del med i testfasen. Efterhånden har vi fået de fleste tilfælde ryddet af vejen.

Det han stadigvæk fore komme i sjældne tilfælde, formentlig afhængig af skærmopløsning, zoom-niveau, browsertype, osv.. Men der er pt. ikke nogen sikker definition hvornår det kommer og hvad der udløser det.

Det eneste vi pt. ved med sikkerhed er, at hvis man vælger største bogstavstørrelse på selve siden som sker det. prøv at lege lidt med den funktion og se hvad der sker.

Citatog hvis vi kan få den bredde ind på den øverste del, som kilder står i vil det hjælpe kolosalt.
Der er jo masser af luft på begge sider af indlæggene
Igen er jeg lidt i tvivl om hvad det helt præcist er du mener.

På min(e) skærm(e) se det ud som vist nedenfor, i telefon, iPad, bærbar, og flere sationære, 5 forskellige browsere og diverse forskelige skærmstørrelser.



[vedhæfting slettet af admin]
mvh. Arne Feldborg
Webmaster-assist Dis-Danmark
http://www.slaegtogdata.dk/

Arne Feldborg

Citat fra: Mikkel Eide Eriksen [1174] Dato 10 Feb 2017 - 13:29
Mit forslag (med illustration + dårlig javascript/css ;)):
Tak for veludarbejdet forslag. Men jeg ser ikke helt formålet.

Som nævnt er skriftstørrelsen i de grønne knapper hverken større eller mindre end de var før.

CitatLige nu er forum næsten for bredt til mig, men det er måske en tilvænningssag
Hele ideen med øvelsen er jo at udnytte en større del af skærmbredden. Det er så vidt jeg husker noget folk efterlyste allerede da den nye hjemmeside blev sat i drift.

Med den tidligere siddebredde udnyttede man kun lige godt og vel halvdelen af skærmbredden på en 21" skærm i normalopløsning, og tilsvarende endnu mindre på større skærme.
mvh. Arne Feldborg
Webmaster-assist Dis-Danmark
http://www.slaegtogdata.dk/

Lis B. Jensen

hmm

sådan ser det ikke ud her.
se vedhæftet

[vedhæfting slettet af admin]
Lis B. Jensen
* * * * * * * *
Ses i Legacy Forum: http://legacydansk.com og
https://vordingborglokalarkiv.dk/

Mikkel Eide Eriksen

Okay, hvad om så bredden blev sat til fx 90% af vinduets størrelse istedet for et specifikt antal pixels. Så kan de der vil have bredt forum få det, og de der vil have smallere forum også få det :)



mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Arne Feldborg

#24
Citat fra: Lis B. Jensen [339] Dato 10 Feb 2017 - 14:01
sådan ser det ikke ud her. se vedhæftet
Du mener altså, at vi skulle udnytte endnu større del af skærmbredden, mens Mikkel mener vi er gået for vidt i den retning.

Sidebredden er nu 1180 px, hvilken skærmopløsning bruger du.? Det er et spørgsmål, om din browser overhovedet har opdaget at sidebredden er blevet større - eller kører du med et meget lavt zoom-niveau.? Er det Firefox.?

Og så det traditionelle spørgsmål: Har du prøvet at trykke "Ctrl"+"F5" nogle gange, især Firefox er slem til ikke altid at opdatere.

PS. Det piner mig faktisk mere, at der ikke er en klar lodret linje i højre side. Det burde der være. Men det skyldes tilsyneladende at der ikke er plads til de grønne knapper. Og det tyder igen på, at selve sidebredden i dit system ikke er det den burde være.
mvh. Arne Feldborg
Webmaster-assist Dis-Danmark
http://www.slaegtogdata.dk/

Lis B. Jensen

#25
Hej

Jeg bruger google Chrome
Skærmopløsning 1980x1080

Perfekt - Ctrl+F5 hjalp - nu ser der pænt ud.

Lis B. Jensen
* * * * * * * *
Ses i Legacy Forum: http://legacydansk.com og
https://vordingborglokalarkiv.dk/

Arne Feldborg

Citat fra: Lis B. Jensen [339] Dato 10 Feb 2017 - 13:25
Hvis i Klikker på Kilder så er den grønne linie nu delt i 2.
og hvis vi kan få den bredde ind på den øverste del, som kilder står i vil det hjælpe kolosalt.

Ser du det problem i Chrome med 67 og 75% zoom - og kun der.?
mvh. Arne Feldborg
Webmaster-assist Dis-Danmark
http://www.slaegtogdata.dk/

Lis B. Jensen

Nej - og heller ikke endnu mindre  - den rettedes også op med Ctrl+f5
Lis B. Jensen
* * * * * * * *
Ses i Legacy Forum: http://legacydansk.com og
https://vordingborglokalarkiv.dk/

Jan B. Hansson

Hej Arne

CitatI forbindelse med nogle andre ændringer i koden jeg sad og rodede med (en række tilpasninger til den nye sidebredde) har jeg lige prøvet at lave et par søgeknapper mere, herunder den ønskede Googl-søgning. Så må vi jo se om det er noget der kan bruges.

Tusind tak for de ekstra søge muligheder
vh  Jan B. Hansson
https://xuri.dk/Genealogy
Følg de mennesker, der søger sandheden; flygt fra dem, der har fundet den (V.Havel)