"Mor Heiliger" i København 1809 - kan noen hjelpe?

Startet af Jon Gunnar Arntzen, 05 Nov 2017 - 10:59

Forrige emne - Næste emne

Jon Gunnar Arntzen

Jeg søker etter opplysninger om en "Mor Heiliger" som skal ha bodd i København i 1809, muligens i ett av byens enke- eller jomfruklostre. En norsk dame som besøkte byen dette året skriver i sin dagbok at mor Heiliger "selv ey holder Husholdning". Hun kan ha vært mor (eller stemor) til avdøde artilleri- og provinsialkommissær Gottfried Johan von Heiliger (ca. 1740-1800), eller enke etter en av dennes nære slektninger. Den eneste ved navn Heiliger som finnes i Kraks Vejviser for årene 1809 og 1810 er en "kammerherre Heiliger" (fornavn ikke oppgitt), men ham finner jeg ikke i noen andre kilder tilgjengelige på nettet.

I folketellingen for 1801 finnes én person med navnet Heiliger (i nettversjonen skrevet Heiligen), nemlig Sophie Magdalene Heiligen (født 1786). Hun bor i Østre Kvarter, matr.nr. 360, og oppgis å være datter i 1. ekteskap av enken Maren Baad (f. 1746) i samme husholdning. Kan denne Maren Baad være den "mor Heiliger" jeg søker? I så fall, hvem var hennes 2. ektemann?

Jeg bor i Frankrike, så jeg har ikke mulighet for ved selvsyn å konsultere danske arkiver eller andre kilder som ikke er tilgjengelige på Internett.

 

Jens-Christian Emborg

Hej Jon

Du nævner selv Gottfried Johan von Heiliger (ca. 1740-1800), kunne det ikke være hans enke, Sara Marie Müller, du søger?

Her er hun i FT-1801 (familie 9) som enke efter Hejliger og med 3 af hendes søstres børn:
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=27403#27403,2920101

Her er afskriften:
København, København (Staden), Hof & Militæretaten, Hof- & Militæretaten, Citadellet, 270, FT-1801, A5020Navn:  Alder:  Status:  Stilling i familien:  Erhverv:  Fødested:
Sara Marie Müller   43   Enke   Huus Moder   Pension     
Magdalene Knudsen   21   Ugift   Søster Datter         
Trine Knudsen   19   Ugift   do [Søster Datter]         
Sara Knudsen   18   Ugift   do [Søster Datter]         
Marie Johannesdatter   41   Ugift   Tieneste Pige         

Sara Marie's søster Karen Müller blev gift med en Knudtzon og hun fik døtrene: Magdalena Boletta i 1779, Catharina Meincke i 1780 og Sarah Marie i 1782, alle i Trondheim i Norge

Sara Marie Müller gift Heiliger, dør først 67 år gammel, den 18-01-1827 i Garnisions sogn i København, hvor hun boede i Stormgaden matr. nr 189:
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?bsid=150114#150114,24867218

Sara Marie har levet i København i 1809 og har i FT-1801 været en slags mor for hendes søsters piger, som godt kunne have kaldt hende "mor Heiliger" da deres egen mor også levede i 1809.

Adressen ved Sara Marie's død var Stormgaden matr. nr 189, som er i Vester kvarter, måske har hun boet der i 1809, for netop denne ejendom er "Det Herboeske Enkefrueloster":
http://www.kobenhavnshistorie.dk/bog/matrikel/vester.html#189

Det er mit bud på en "Mor Heiliger".
Med venlig hilsen
Jens-Chr. Emborg

Jon Gunnar Arntzen

Kjære Jens-Christian Emborg

Hjertelig takk for ditt raske og oppklarende svar!

Jeg har nok latt meg forvirre av at Karen Knudtzons reisedagbok opererer med både "Mor Heyliger", "Søster Heyliger" og "min Søster" som betegnelse på det som tydeligvis må være samme person. Forklaringen er nok, som du antyder, at hun i sin enkestand har vært "reservemor" for sine norske nieser, de tre søstre Magdalene Johannsen (født Knudtzon; 1779-1803), Catharina ("Trine") Labouchere (født Knudtzon; 1781-1866) og Sara Marie Johannsen (født Knudtzon; 1782-1854); den første og den siste var for øvrig hustru nr. 1 og 2 til deres fars forretningskompanjong i Trondheim, grosserer Lorentz Johannsen (1769-1837).

Det var også svært oppklarende for meg at enkefru Heiliger levde sine siste år og døde i Det Harboeske Enkefruekloster i Stormgade. I reisedagboken forekommer det nemlig flere henvisninger til "Closteret", uten at det gis noen nærmere forklaring. Et sted opplyses det at de to søstre Knudtzon og Heiliger gikk "i Kirke i Closteret" - kan det bety at det fantes et huskapell i denne institusjonen?

En siste bønn til deg: Kan du hjelpe meg med å finne ut hvor enkeklosteret nå holder til, etter at eiendomsfirmaet Realia overtok eiendommen i 2008?

Med takk og ærbødig hilsen
Jon Gunnar Arntzen

Jens-Christian Emborg

Hej Jon

Realia er en stor pengetank der yder store beløb til bl.a. bevaringen af ældre fredede bygninger.
Så enkefrueklosteret ligger der den dag i dag, i den nu gennemrestaurerede bygning i Stormgade og bebos af enlige kvinder der i dag ikke behøver at være enker.
Se filmen/videoen på godt 13 minutter på Realdania's hjemmeside om projektet fra 2008 og til i dag:
https://realdania.dk/projekter/det-harboeske-enkefruekloster
eller filmen direkte på Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=wiDSjZPJGoQ

Som jeg ser det var der ingen kirke i bygningen, men en bedesal.
Det fremgår også af denne avisartikel i Berlingske:
https://www.b.dk/kultur/enkernes-kloster
hvor der bl.a. står:
Den eneste mand i huset var portneren, og herrebesøg kunne der slet ikke være tale om, hvis gæsten havde passeret konfirmationsalderen. Til gengæld blev der for enkerne hver morgen og aften arrangeret en times andagt i bedesalen.

Hvis du googler lidt, vil du finde flere beskrivelser af enkefrueklosteret på nettet.
Med venlig hilsen
Jens-Chr. Emborg