Årets tophistorie 2018? Hvilke arkivalier skal jeg bruge?

Startet af Towle, 09 Jan 2018 - 14:57

Forrige emne - Næste emne

Towle

Jeg var på arkivet i Viborg i dag for at få hjælp til hvilke arkivalier der vil være relevante i forbindelse med nedenfor beskrevne sag. Selv om det var en af de erfarne vejledere, som jeg husker fra "gamle" dage, måtte jeg gå derfra med tørt næb. Jeg blev henvist Daisy og fandt da også hurtigt de to kategorier (Overformynderi og Skifteret), men desværre havde den pågældende ingen anelse om hvilke af de mange underkategorier jeg skulle kigge i.

Nu beder jeg om råd og vejledning her til hvilke arkivalietyper der kan være relevante.

Det drejer sig om min oldefars bror, Christen Christensen, der døde i Oslo i 1921. I kirkebogen ved hans begravelse i Oslo er der en notits om, at der i december 1966 er sendt en attest til skifteretten i Nykøbing Mors. Om det er er vielsesattest eller en dødsattest, står der ikke noget om. Hvorom alting er må der jo have været en anledning til at sende en sådan attest 45 år efter mandens død. Det har jeg en skummel mistanke om hvad kan være, men det vender vi tilbage til.

Christen Christensen var gift to gange. I første ægteskab fik han en søn og ham har jeg styr på. I andet ægteskab fik han to døtre. Ved boopgørelsen efter min tip-oldefar var såvel kone nr. to's navn og de to døtres navne ubekendte. De øvrige fik deres arv og så blev der sat 2 x 50 kr. ind på konti overformynderiet til de to piger.

I 1996 døde min morfars bror. Med de absolut sidste kræfter var det ham magtpåliggende at få fortalt, at hans far havde en bror der var rejst til Norge, hvad der vist var ukendt for familien. Min moster og hendes kusine hørte tålmodigt på hans beretning, men tillagde det en konfus mands vildelse, men jeg fik historien skrevet ned og har senere fået den bekræftet af hans søn. Så sent som i år faktisk.

Beretningen var meget detaljeret og hver eneste lille ting har jeg nu kunnet dokumentere ved hjælp af norske kilder og med god hjælp fra brugerforumet på Arkivverket i Oslo. Der hvor kæden hopper af er hans sidste ord før han døde: "... og den ene af pigerne var dronning Sonjas mor"! Den la'r vi lige stå et øjeblik.

Indrømmet: Det kan jeg ikke få til at passe. Sonjas nyere ophav kan der vel ikke være meget tvivl om? Jeg har for nyligt identificeret de to piger (og moderen) i norske kilder og der er altså (for mig at se) intet mystisk ved disse personer.

Ifølge beretningen skulle advokat Maarup, Nykøbing, være blevet kontaktet (af skifteretten i Oslo eller af noget familie?) op mod det kongelige bryllup i 1968. Opgaven var at identificere de to piger og opspore arven. Jeg talte med Maarup i 1996, men hans hukommelse var desværre alderdomssvækket, omend der var nogle ting der dæmrede i løbet af samtalen.

Det lykkedes efter sigende og arven blev udbetalt. 50 kr. er jo ikke meget, men med renter og renters rente, kan det jo på 45 år godt være blevet til et kærkomment tilskud til udgifterne i forbindelse med et fint bryllup.

Nu vil jeg gerne have jeres bud på (jvnf. mine links til Daisy) hvilke arkivalier jeg skal gå efter.

Her er en oversigt over min relation:

Kurt Hansen (proband)
         *
Valborg Balle Christensen (min mor, nulevende)
         *
Bedstefar: Marinus Christensen (1902-1981) + hans bror (beretteren) Johannes Balle Christensen (1907-1996)
         *
Oldefar: Christen Balle Christensen (1868-1937) + hans bror, Christen Christensen i Norge (1870-1921)
         *
Tip-oldefar: Peder Christian Christensen (1843-1934)


Ole Bech Knudsen

Hej Kurt,

Da det drejer sig om arv efter din tipoldefar Peder Christian Christensen, død 1934, bedes du oplyse hvor og hvornår han døde.

Hvis der er afsat 2 x 50 kr. til de to piger i Norge, må det jo være nævnt ved skiftet efter Peder Christian Christensen.

Skal vi hjælpe dig, må du give lidt flere præcise oplysninger.

Mvh.
Ole Bech knudsen
Ole Bech Knudsen

Lis B. Jensen

Hej

jeg læser det som det er denne: Christen Christensen i Norge (1870-1921) - du gerne vil finde noget om.
Lis B. Jensen
* * * * * * * *
Ses i Legacy Forum: http://legacydansk.com og
https://vordingborglokalarkiv.dk/

Towle

Citat fra: Ole Bech Knudsen [714] Dato 09 Jan 2018 - 19:09
Da det drejer sig om arv efter din tipoldefar Peder Christian Christensen, død 1934, bedes du oplyse hvor og hvornår han døde.

Han døde 02 Dec 1934 i Tæbring sogn, Morsø Sønder Herred, Thisted Amt.

Citat
Hvis der er afsat 2 x 50 kr. til de to piger i Norge, må det jo være nævnt ved skiftet efter Peder Christian Christensen.

Ja og det skriver jeg faktisk også i mit indlæg:
Ved boopgørelsen efter min tip-oldefar var såvel kone nr. to's navn og de to døtres navne ubekendte. De øvrige fik deres arv og så blev der sat 2 x 50 kr. ind på konti overformynderiet til de to piger.

Towle

Citat fra: Lis Holm [146] Dato 09 Jan 2018 - 17:36
Måske disse:

Overformynderiet

1.
https://www.sa.dk/daisy/arkivserie_detaljer?a=&b=&c=overformynderi&d=1935&e=2018&f=&g=&h=&ngid=331849&ngnid=331852&heid=331867&henid=331870&epid=&faid=&meid=&m2rid=&side=&sort=&dir=&gsc=&int=&ep=&es=&ed=

2.
https://www.sa.dk/daisy/arkivserie_detaljer?a=&b=&c=overformynderi&d=1935&e=2018&f=&g=&h=&ngid=331849&ngnid=331852&heid=331858&henid=331861&epid=&faid=&meid=&m2rid=&side=&sort=&dir=&gsc=&int=&ep=&es=&ed=

Mange tak, Lis det ser rigtigt ud. Jeg lavede et par prøvebestillinger, men arkivalierne fjernudlånes desværre ikke (til Viborg) og jeg har ikke lige planer om en tur til København :-\

Mailen fra rigsarkivet meldte heller ikke noget om hvorvidt jeg skal søge om adgang. Jeg kender ikke lige begrænsningerne for overformynderisager, men det er sikkert 75 år kan jeg forestille mig.

Towle

Citat fra: Lis B. Jensen [339] Dato 09 Jan 2018 - 22:19
Hej

jeg læser det som det er denne: Christen Christensen i Norge (1870-1921) - du gerne vil finde noget om.

Mjah, det er hans to døtre af andet ægteskab der er i spil. Christen har jeg styr på.

Towle

Jeg skal beklage at jeg har fået startet to tråde om dette emne. Det var en smutter.

Se den nye her:
https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php/topic,132914.msg703352.html#msg703352

Georg Brandt Christensen

Citat fra: Kurt Hansen [37016] Dato 10 Jan 2018 - 14:21
....

Mailen fra rigsarkivet meldte heller ikke noget om hvorvidt jeg skal søge om adgang. Jeg kender ikke lige begrænsningerne for overformynderisager, men det er sikkert 75 år kan jeg forestille mig.

Hej Kurt
Du kan læse om tilgængelighedsfrister her:
https://www.sa.dk/da/brug-arkivet/bestil-arkivalier/tilgaengelighedsfrister-paa-arkivalier/
M.v.h. Georg Brandt Christensen

http://igbc.dk

Slægter: Brandt, Refslund, Lautrup, Kristensen, Christoffersen, Stampe, Tvede