DNA test - og kriminalitet

Startet af Christian Konstmann Autzen, 17 Apr 2018 - 11:16

Forrige emne - Næste emne

Christian Konstmann Autzen

TV2 har i dag denne nyhed:

http://nyheder.tv2.dk/krimi/2018-04-17-politiets-dna-tests-mindsker-kriminalitet-blandt-unge

I dag kan vi næppe tænke os, at politiet f.eks. kunne bruge data fra DNA-test firmaer i relation til slægtsforskning, men hvad med fremtiden ?

Vi almindelig dødelige, som ikke har noget udestående med politiet, vil ikke have problemer med at få taget en DNA test. Men for personer, som kunne komme ud i problemer, kan der givet ses en problemstilling - og måske endog for personer, hvor familiemedlemmer får foretaget en test i relation til slægtsforskning.

Det er således også et område, som man nok skal tage med i sine betragtninger.

Hilsen
Christian
Min slægt: Autzen, Konstmann, Nansen, Hegelund, Sønberg, Matzen, Schmidt, Kruse, Wolf. Min hustru's slægt: Mærsk, Fogh, Møller, Hark, Lund, Aaskou, Blom, Dethlefsen, Beyer, Troels Winther.

Eva Morfiadakis

#1
https://sv.wikipedia.org/wiki/PKU-registret

I Sverige är alla födda här efter 1975 registrerade. Hur många som begärt avregistrering vet jag inte.

Nyligen stod det i tidningen något om att polisen ville ta DNA prov på personer som begått självmord för att kontrollera om deras DNA fanns i samband med något brott. Detta för att kunna stänga olösta fall.

Eva M
Eva M

Ruth Neumeister

Så tilfædldigvis i denne uge eet eller andet program, sendt fra USA, hvor politiet havde måttet søge hjælp hos slægtsforskere, for at finde en dna profil på en drabsmand, som politiet selv ellers ikke havde mulighed for at finde.
De fandt ham.

Det blev fortalt, at politiet i USA mere og mere brugte slægtsforskerprogrammmerne som hjælp.

Bad or good?

Hilsen Ruth

Mikkel Eide Eriksen

#3
Hej

Jeg har fået fortalt at politiets metode i den aktuelle amerikanske sag har været at bruge DNA-spor fra gerningssteder til at syntetisere en DNA-profil der kunne uploades til GEDmatch*. Via denne fik politiet "matches" om mulige slægtninge, som de så kunne undersøge nærmere for at finde den/de person/er der passede gerningsmandens profil/alder. Herefter overvågede de en til flere personer og fik fat i deres DNA via fx. udsmidte cigaretter/​sugerør/​papkrus/​tyggegummi**. Det viste sig så at DNA fra en af disse personer matchede DNAet fra gerningsstederne.

Efterfølgende er denne udtalelelse kommet fra GEDmatch:

(billede klippet fra twitter: https://twitter.com/ZushaElinson/status/989923520233680896)

For de som ikke har lyst til at læse engelsk på et dårligt billede, så er indholdet ang. risici stort det samme som allerede har været oppe. Desuden lover de at slette DNA-data hvis man beder om det (som iøvrigt den nye EU-persondatalov også foreskriver).

mvh
Mikkel

* kræver det dommerkendelse?
** dette kræver så vidt jeg ved dommerkendelse både i Amerika og EU
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986