Hvilken test - hvis 2 søskende vil teste, om de er søskende eller halvsøskende

Startet af Christian Konstmann Autzen, 27 Okt 2018 - 18:22

Forrige emne - Næste emne

Christian Konstmann Autzen

Hvis 2 søskende mener, at de har forskellig far, hvilken test skal de så få lavet ?

På forhånd tak

Christian
Min slægt: Autzen, Konstmann, Nansen, Hegelund, Sønberg, Matzen, Schmidt, Kruse, Wolf. Min hustru's slægt: Mærsk, Fogh, Møller, Hark, Lund, Aaskou, Blom, Dethlefsen, Beyer, Troels Winther.

Karsten Damén

#1
Det afhænger jo lidt af hvor mange penge de vil smide efter det, om de kender en eller begge (mistænkte) fædre), hvilket køn de to søskende er, og om de to formodede fædre er nært beslægtede?

En almindelige autosomal (FamilyFinder e.l.) test vil som regel være helt sikker, hvis man kan involvere en nær slægtning til en af de to formodede fædre og de to fædre ikke er relativt tæt beslægtede.
Altså 3 stk. autosomal test.

Er selvfølgelig villig til at udbygge dette, hvis du vender tilbage med svaret på ovennævnte spørgsmål.

Se:
https://customercare.23andme.com/hc/en-us/articles/212170668-Average-percent-DNA-shared-between-relatives
vedr. siblings/half siblings.


Problemet er imidlertid, at både søskende og halvsøskende kan have "shared cM" lige omkring 2200 cM.
Se denne graf:
https://thegeneticgenealogist.com/wp-content/uploads/2015/12/Shared-cM-Distributions.jpg
hvor Degree 1 og Degree 2 overlapper svagt.
Taget fra:
https://thegeneticgenealogist.com/2015/12/23/visualizing-distributions-for-the-shared-cm-project/
Så hvis man kun tager to autosomal test på de involverede søskende, kan man ikke være sikker, hvis resultatet for "shared cM" ligger lige der omkring.  Hvis fædrene er beslægtede bliver resultatet mere mudret.

mvh
Karsten

Anders M. Petersen

Hej Christian!

Enig med Karsten - der skal i udgangspunktet en autosomal test til på de tø søskende - f.eks. FamilyFinder hos FTDNA eller MyHeritage testen. Dette er heldigvis ikke alene den billigste DNA-test, men også den test der bagefter er mest anvendelig i forhold til slægtsforskningen.

Men der er det problem, som Karsten også påpeger, at helsøskende kan have mellem 2.209-3.384 cM autosomalt DNA til fælles og halvsøskende kan have mellem 1.317-2.312 cM til fælles (se https://isogg.org/w/images/thumb/b/bf/Shared_cM_version_3.jpg/1920px-Shared_cM_version_3.jpg).

Det betyder at de to søskende kan være så uheldige at de tilfældigvis har mellem 2.209 og 2.312 cM autosomalt DNA til fælles og så kan en autosomal DNA test faktisk ikke entydigt bevise om de er hel- eller halvsøskende. Dette er dog et marginaltilfælde og i langt de fleste tilfælde vil en autosomal test give et entydigt svar.

Hvis du kan vente til Black Friday eller FTDNA's december udsalg burde du kunne købe de to FamilyFinder tests til under 1.000 kroner i alt. Jeg ville under alle omstændigheder starte her - der er estimeret over 90% sandsynlighed for at det vil give et entydigt svar (enten matcher de over 2.312 cM eller under 2.209 cM).

Hvis ikke svaret er entydigt, og der er tale om to brødre, så kan man i en anden omgang forsøge sig med den dyrere Y37 test, som entydigt vil vise om de har samme far - med mindre der er tale om to fædre af samme slægt.

Som Karsten skriver, så kan det hurtigt forstyrre konklusionen, hvis der er tale om to fædre, der er beslægtede. Jeg siger dette fordi vi i Facebook gruppen havde et lignende spørgsmål, hvor det først senere fremgik at spørger havde en mistanke om at det var den officielle fars storebror, der reelt var far til den ene af de to søskende - her er vi langt ud over hvad der kan påvises ved amatørtests som FamilyFinder og Y37!

Held og lykke og skriv gerne her, hvis du forsøger dig med en DNA-test!
Anders
Medlem af DIS / Bruger Legacy 9.0
Mine aner: www.morup-petersen.dk/stamtavle/1.htm

Christian Konstmann Autzen

Hej Karsten og Anders

Tusind tak for jeres gode forklaringer.

Den pågældende person er ikke selv slægtsforsker og kender ikke sin slægt længere tilbage end højst bedsteforældre/oldeforældre. Men det piner hende lidt, at der er denne usikkerhed.

Jeg vil sende jeres gode beskrivelser til hende, så kan hun afgøre, hvad hun videre vil foretage.

Dette link vil jeg sende med til hende:  https://www.familytreedna.com/products/family-finder

Mange hilsener

Christian
Min slægt: Autzen, Konstmann, Nansen, Hegelund, Sønberg, Matzen, Schmidt, Kruse, Wolf. Min hustru's slægt: Mærsk, Fogh, Møller, Hark, Lund, Aaskou, Blom, Dethlefsen, Beyer, Troels Winther.