Hvad betyder nyder hospitalsportion?

Startet af Jens Ole Jensen, 07 Nov 2018 - 13:48

Forrige emne - Næste emne

Jens Ole Jensen

Hvad betyder "nyder hospitalsportion"?

Viborg, Nørlyng, Tapdrup, Tapdrup by, 3, FT-1801
Navn:    Alder:    Status:    Stilling i familien:                   Erhverv:
Peder Svendsen             80     Enke     Mand                    Jordløs husmand og nyder hospitals portion 
Bodil Pedersdatter             36     Ugift     Hans datter      
Kierstine Svendsdatter     69     Enke     Mandens søster     Indsidder og binder strømper 

Ved godt at man i gamle dage kaldte fattiggårde for hospitaler.
Hvis han modtog fattighjælp hvorfor står der så ikke bare "nyder" almisse?

Hvad betyder "en portion" var det en bestemt sum?

Jens Ole Jensen, Aalborg


Ruth Neumeister

Det må være et bestemt beløb, der kan tilkomme personer, der ikke er i stand til at opretholde til livets fornødenheder.
I nedenstående artikel drejer det sig om psykisk syge,men person du nævner har jo både hus og barn. Alligevel er han jo en gammel mand, der ikke kan fortjene ret meget til livets opretholdelse.

https://archive.li/SD4kZ#selection-927.0-935.1102

"Canc. Prom. (til Stiftamtmanden i Viborg), ang. ufarlige Afsindiges Forsørgelse.
Gr. Han har i Forestilling af 5te Novbr. f.A. yttret den Formening, at enhver Afsindig, som ikke er i saa høi Grad og saa vedvarende uophørlig gal, at han til Publici Sikkerhed bør indsperres, kunde bedst forblive hos sine Forældre, Brødre, Venner, eller andre, som dertil ere at formaae, imod at de, naar den Afsindige var uformuende til selv at underholde sig, eller naar Vennerne enten ikke vilde eller ikke kunde, nød aarlig Hjelp af Amtets Delinqvent-kasse, 12, 14, 16 à 20 Rd., og i det høieste ei mere end 24 Rd. eller saa meget, som en Hospitals-Portion beløb sig til efter Omstændighederne, og den Afsindiges Trang med videre.
Cancelliet finder det meget rigtigt, at de Afsindige som ei ere i en saa høi Grad og saa vedvarende gale, at de til Publici Sikkerhed bør indsperres, forblive hos deres Nærpaarørende eller andre, som vedkommende Fattig-Inspectioner kunne formaae til at modtage dem, i hvilke Tilfælde de Omkostninger, som medgaae til slige Personers Bevogtning og Forsørgelse, bør, for saavidt de ikke selv maatte have Formue dertil, udlægges af Sognets Fattigkasse, naar denne formaaer det, men siden refunderes af Herredskassen, hvilket nærmere vil blive bestemt ved en med det første udkommende Anordning. Hvad derimod den af Stiftamtmanden foreslaaede Bestemmelse angaaer, i Henseende til den Hjelp, som aarlig maatte tillægges dem, hvis Bevogtning og Forsørgelse slige Personer bleve betroede til, da kan der ikke fastsættes, hvor stor saadan Hjelp skal være, efterdi den vil beroe paa mange forskjellige og tilfældige Omstændigheder, og en foregaaende Undersøgelse om, hvorvidt den Afsindige kan fortjene noget ved et eller andet Arbeide, og saaledes formindske det, hans Underholdning ellers aarlig vilde koste."

Hilsen Ruth


Jens Ole Jensen

Tak for hjælp

Giver god mening

Men har aldrig tidligere læst "nyder Hospitals portion" i en folketælling
Efter søgning på google kan jeg se at det står ved flere andre.


Kunne godt tænke mig at finde ud af en forklaring på udtrykket.

At hele tiden lære nyt om de "gode gamle dage" er det der der gør det interessant for mig at slægtsforske.


Jens Ole