pass eller inte

Startet af Ulla Karin Alsvold, 18 Nov 2018 - 16:29

Forrige emne - Næste emne

Ulla Karin Alsvold

Söker uppgift om en dansk medborgare hade pass för in och utresa till Norge på 1930 talet?


Var finns pass ansökningarna?


Ullla Karin Alsvold

Karsten Damén

#1
Læs side 9 i denne betænkning:
https://docplayer.dk/4809530-Betaenkning-nordisk-pasfrihed-i-del-afgivet-af-den-nordiske-parlamentariske-komite-for-friere-samfaerdsel-m-m.html

Citat..........blev der i 1929 i Stockholm truffet en aftale mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, hvorefter pas for statsborgere i de fem lande kunne erstattes af et nordisk rejsekort ved internordiske rejser. Dette kort blev i Danmark og Sverige udfærdiget både af politimyndighederne og af postkontorerne. I Finland og Norge af de lokale politimyndigheder. Rejsekortet, som kun kostede et ubetydeligt beløb, var gyldigt i 6 måneder; det var ikke forsynet med indehaverens fotografi, og det kunne ikke forlænges. Året efter, i 1930, blev der af Danmark og Sverige taget endnu et skridt henimod friere rejseforhold ved en aftale, hvorved der blev indført fuldstændig legitimationsfrihed for danske, finske, islandske, norske og svenske statsborgere ved direkte rejser mellem Danmark og Sverige over bestemte havne fortrinsvis ved Øresund. Året efter udvidedes denne legitimationsfrihed til ruten Frederikshavn Gøteborg. Legitimationsfriheden bortfaldt dog, hvis varigheden af opholdet i nabolandet oversteg 3 måneder. Med denne begrænsning var rejsetrafikken mellem Danmark og Sverige i 30-erne fri for nordboer. Mellem de øvrige nordiske lande var legitimationstvangen forenklet ved det nordiske rejsekort, der var let at anskaffe. Der bestod desuden særlige lettelser for befolkningen ved den norsk-svenske grænse. I en betænkning, som blev afgivet af et svensk udvalg af sagkyndige, der blev nedsat i 1936 med en revision af fremmedloven for øje, fremdroges visse vanskeligheder, som ordningen med den såkaldte skandinavindgang medførte for kontrollen med ikke-nordiske rejsende i øresundstrafikken. Legitimationsfriheden havde imidlertid udtaltes det, vundet hævd som en fast institution; der kunne ikke blive tale om at genindføre pastvangen mellem Danmark og Sverige. Tanken om et mere enkelt legitimationskort blev ligeledes afvist; bortset fra den ringe kontrolmæssige værdi af et sådant dokument, anså man det tidsspilde for de rejsende, som eftersynet af sådanne kort ville medføre, for et væsentligt afbræk i øresundstrafikken. De nævnte vanskeligheder blev for øvrigt i det væsentlige løst ved den s. 32 gengivne aftale mellem Danmark og Sverige*om r tilbagetagelse af visse ulovligt indrejste personer (emigranter, statsløse o. 1.) Ved krigsudbruddet i efteråret 1939 enedes man om, at de nordiske rejsekort skulle være forsynet med fotografi. Gyldighedstiden udvidedes samtidig til eet år. Ved krigens udbredelse til Norden afskaffedes rejsekortene successivt, og der blev indført såvel passom visumtvang mellem de nordiske lande.

Eksempel:
https://www.stamps.dk/en-GB/lot/43114/denmark-nordisk-rejsekort-formular-ikke-tidligere-set-ubrugt

mvh
Karsten

Ulla Karin Alsvold

Tack.


Vet inte om det finns några arkiverade, personen bodde i Köpenhamn och återkom dit efter  1933, var hon bodde senare är okänt.
Uppgiften finns i ett protokoll för fattig hjälp.

Ulla karin Alsvold