Hvordan finde hvilken kirke en præst er ansat ved - Karlskrona 1870

Startet af Britta Sørensen, 11 Jan 2019 - 13:31

Forrige emne - Næste emne

Britta Sørensen

Så er jeg der igen!

Hvoran finder man ud af, hvilken kirke en person er døbt i, når der er flere kirker i
byen - i dette tilfælde Karlskrona - og det  ikke er Amiralitetens kirke?

Min farfar er født i 1870 i Karlskrona og blive døbt af en Adj. Vallin. Er der ingen
steder, man kan slå op og se ved hvilken kirke præsten var ansat ved?

Venlig hilsen
Britta S.

Peter Kristiansen

Hvis du har datoen, så er det en enkelt sag at se kirkebøgerne for Karlskronas kirker igennem - så mange er der heller ikke.

https://sok.riksarkivet.se/kyrkoarkiv?Arkivsok=karlskrona&Lan=0&PageSize=100
M.v.h. Peter Kristiansen

Eva Morfiadakis

#2
Han hette Wollin.

http://greder.se/genealogy/0001/2_190.htm

http://runeberg.org/spg/10-7/0055.html

Det fanns två kyrkor vid den här tiden i församlingen. Thelander var kyrkoherde.

Eva M
Eva M

Britta Sørensen

Hej og tak for svaret.

Det er selvfølgelig rigtigt, at der ikke er mange kirker, men af kirkebogen synes jeg ikke,
man kan se hvilken kirke, handlingen er foregået i. Så jeg ville bare være sikker på,
at den kirke, jeg mener, det drejer sig om, er den, det er - øh - hvis du forstår ???.

Det kunne jo være der fandtes en præstefortegnelse over svenske præster, som der findes
over danske.

Mange venlige hilsner
Britta S.

Eva Morfiadakis



Jag vet inte om prästerna var fast stationerade i en kyrka eller om de ambulerade. De var anställda av församlingen.  Om man tittar på Wollin tycks han ha varit förordnad i Amiralitetsförsamlingen (en icke-territoriell församling).

Fredriks kyrkan är huvudkyrkan i Karlskrona stadsförsamling. Trefaldighetskyrkan fick man på köpet när tyska församlingen upphörde 1847.

Eva M
Eva M

Britta Sørensen

Hej Eva.

Mange tak for opslaget. Hvis jeg en anden gang skulle ønske at finde en præst - og hvor han/hun  (nok mest han i denne sammenhæng) - har virket. Hvor kan jeg så søge? Jeg har søgt på nettet men uden held.

Venlig hilsen
Britta S.

Britta Sørensen

Så er jeg der igen.

Det vil så sige, at min farfar formentlig er døbt i Frederikskirken. Familien har ikke været særligt rige, så hvis man skulle betale for at blive døbt i Trefoldighedens kirke, så må det have været foregået i Frederikskirken. Tror du ikke?

Tak for hjælpen

Vh
Britta S.

Eva Morfiadakis


Jag vet inte hur stadsförsamlingen använde sina båda kyrkor. Säkert blev barnen som döptes av kyrkoherde Thelander döpta i Fredriks kyrkan. Hur man använde den andra kyrkan vet jag inte. Möjligheten finns ju också att barnet blev döpt i Amiralitetskyrkan eftersom pastorsadjunkt Wollin hade sitt förordnande där. Jag kan inte säga i vilken kyrka din farfar är döpt. En gissning att han är döpt i den som låg närmast hemmet. Nu är ju Karlskrona inte en jättestor stad. Din farfar är också döpt på sommaren.

På den här tiden hade de flesta församlingarna bara en kyrka.

Jag googlade namnet så här: kyrkoherde Wollin. De flesta präster blev så småningom kyrkoherdar.

Eva M
Eva M

Mikkel Eide Eriksen

Hej Britta

Hvilken församlings kirkebog findes dåben i? Hvis det fx. er stadsförsamlingen, så tror jeg ikke at dåben er sket i amiralitetets kirke (uden at det fremgik, ligesom der tid til anden i danske kirkebøger står "døbt i den og den kirke").

mvh
Mikkel
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Eva Morfiadakis



Dopet ståt i stadsförsamlingens dopbok. Jag vet inte hur ordningen var i Karlskrona.

Eva M
Eva M

Mikkel Eide Eriksen

Hej igen

Når Wollin kaldes "Past.(orens) Adj:(unct)" så vil jeg bestemt mene at dåben må være foregået efter samme vilkår som hvis stadsförsamlingens egen pastor havde foretaget dåben.

Måske kan foreningen Gamla Carlscrona give et bud hvis man skriver til dem, eller en af deres årbøger kan fortælle noget?
http://www.fgc.nu/utgivna-bocker/

mvh
Mikkel

PS. Jeg har selv en ane der blev født i Karlskrona 1792, derfor interessen ;)
Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Eva Morfiadakis



Pastorsadjunkt är en nyutbildad präst. Han är längst ner i hierarkin. Sen avancerar personen och den högsta titeln i en församling är kyrkoherden.

Pastorsadjunkten förrättade dop, vigslar och begravningar enl. svenska kyrkans ritual. Det var lite nog lite finare att bli döpt av själva kyrkoherden.

I stadsförsamlingen var huvudkyrkan Fredriks kyrka. Fram till 1847 hade Karlskrona en tysk församling som hade kyrkan Trefaldighetskyrkan. 1847 upphörde den tyska församlingen, den uppgick i stadsförsamlingen.

Amiralitetsförsamlingen var ingen territoriell församling. Den kunde man tillhöra om man hade anknytning till flottan. Man tillhörde den församlingen om man var anställd hos en sjöofficer.

Pastor Wollin hade tydligen sin huvudanställning i amiralitetsförsamlingen. Hur prästerna i Karlskrona arbetade veta jag inte. Kan tänka mig att kyrkoherden huvudsakligen var i Fredriks kyrka men säkert var han också i den andra kyrkan. Säkert finns det Karlskronakännare. Karlskrona är liksom inte min stad.

Eva M

Eva M

Mikkel Eide Eriksen

Interesse: alt Gilleleje plus Lindberg/Humble (SE/DK) Svane (Mors) Behringer (Alsace/DK/NO) Bortvig/Fleischer (Lolland)

Hjælper gerne med Sverige: https://forum.slaegt.dk/index.php/topic,153986

Britta Sørensen

Hej Eva og Mikkel.

Mange tak for de mange oplysninger. Min oldefar bor på Vestre Köbmansgatan nr. 9, så det er vist lige langt fra begge kirker. Jeg tror ikke, det er Amiralitetskirken, min farfar er døbt i. Han er i hvert fald ikke opført i Amiralitetskirkens dåbsbog.  Så vidt jeg kan se, så følger de kirkelige handlinger i min familie - om familiefaderen arbejdede for amiralitetet eller ikke.

Jeg har i sommer været inde i Amiralitetskirken og der fotograferet oversigterne over præster mv igennem tiderne. Wollin står ikke på nogle af tavlerne. Hvis en af jer eller begge er interesseret i oversigterne kan jeg sende dem til jer. Jeg skal bare have mig de private emailadresse, for jeg kan ikke sende billederne over DIS, jeg får hver gang at vide, at min  billeder er for store. Billederne er IKKE til nogle priser ;), men man kan læse navnene og årstallene.

Min Oldefar Peter Jonasson er født i Fridlevstad og kommer først til Karlskrona efter sit giftermål i 1861. Han dør i Karlskrona i 1897 og begraves fra Amiralitetskirken.

Min farfar Axel Emanuel ender med at bliver förrådsbiträder ved Ekvipagedepartementet. No 294. Jeg har forgæves forsøgt at finde noget om departementet - billeder eller oplysninger. Jeg antager at departementet har varetaget forsyninger til flåden. Det kan være oplysningerne ligger "hemmeligt" i statens arkiver.

Mange tak for den gode hjælp fra jer begge.
Vh
Britta

Eva Morfiadakis

Hej,

Sist jag var i Karlskrona och skulle besöka Amiralitetskyrkan höll man på att renovera den. Dörren stod lite öppen så jag gick in. Det luktade hemskt därinne av kemikalier och allt var täckt med plast.

Jag tror inte att alla prästerna i församlingen står på tavlan (vet inte säkert naturligtvis) utan bara namnen på kyrkoherden som kallas amiralitetspastor.

Wollin var aldrig amiralitetspastor utan bara pastorsadjunkt.

Enligt Wikipedia var kyrkoherden i stadsförsamlingen också amiralitetspastor fram till 1846. Efter 1846 fick man en kyrkoherde i stadsförsamlingen och en amiralitetspastor. Kyrkoherden i stadsförsamlingen fick ju ta över medlemmarna i den tyska församlingen som sen upphörde.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Karlskrona_amiralitetsf%C3%B6rsamling

Eva M
Eva M