Adgang til arrestation i 1941

Startet af christian poulsen, 02 Nov 2010 - 10:33

Forrige emne - Næste emne

christian poulsen

Hej.

Er der nogen der kender til reglerne for adgang til papirer i forbindelse med arrestation af de danske kommunister i 1941 og 1942. De blev anholdt og først indsat i de lokale arresthuse, og senere efter lov overført og interneret i Horserødlejren.

Lovligheden af interneringen blev for alles vedkommende behandlet som landsretssager og vist også anket til højesteret.

Men det er ikke disse papirer, der  har min interesse. Jeg er alene interesseret i at se papirene fra de lokale arresthuse, og hvad de blev sigtet for her og hvorlænge de sad der.

I 1991 skrev journalisten og forfatteren Leif Larsen bogen "De forvarede" og fik indsigt i Justitsministeriets papirer. Han fik indsigt efter en særlig 50-års regel, der blev indført efter en ny arkivlov omkring 1990.

Hvad er betingelser i dag cirka 70 år efter.

Det er som sagt kun papirer fra et lokalt arresthus og i dette tilfæde Vejle, som jeg er interesseret i. Under Vejle Arresthus er der ifølge Daisy ingen papirer på Landsarkivet i Viborg, der er yngre end 1918.

Med venlig hilsen
Christian Poulsen

http://www.maglekilde.dk


christian poulsen

 :) Hej

Jeg spurgte på Landsarkivet i Viborg. Til oplysning for eventuelt andre interesserede fik jeg oplyst, at der først var fuld arkivadgang efter 75 år, men da der kun mangler 6-7 år, kan man søge om dispensation.

Hvis man bevilliges arkivadgang får man får dog ikke personlig adgang til protokollerne, men kan få skriftlige oplysninger på den eller de personer, man søger efter. Det vil sige man skal kende den dato, hvor de bliver anholdt.

Med venlig hilsen
Christian Poulsen

http://www.maglekilde.dk