Hvem var Christen Nielsen i Grønborg, Borris Sogn, Ringkøbing

Startet af Nina, 18 Jan 2015 - 14:20

Forrige emne - Næste emne

Nina

Hej,
Er der mon nogen der i deres slægtsforskning er stødt på en Christen Nielsen (fra Grønborg i Borris sogn). Det eneste jeg ved om ham er at han er far til en af mine aner Nicolai Christensen (født omkring 1779-1781 - hans dåb er ikke fundet i kirkebøgerne). Oplysningen haves fra lægsruller.

Jeg har tidligere haft en forespørgsel om Nicolai i dette forum (tråd: https://www.slaegtogdata.dk/forum/index.php?topic=47346.0), men nu er det som sagt hans far det gælder. :-) Er der mon nogen der kan hjælpe?
VH
Nina

Jens Eg

Hej Nina Belcaid

Jeg er ikke direkte "stødt" på din ANE, men har gennem mange år "rodet" i Eske Nielsen fra Dyrvig, Hoven sogn, i 1700 tallet. Han er min mors gren og går tilbage til 1500 med "Niels i Dyrvig", hvor jeg så har prøvet at tage ALLE efterkommere efter ham op til nutiden. Og det er "næsten" lykkedes......
'
Jeg vil foreslå, at du prøver om du kan forbinde din Niels med min ESKE, da der er stor "familie udveksling" mellem Nielsen i Dyrvig  og Nielsen i Borris sogn, KB viser sammenfald, f. eks. ved dåb, hvor den ene er fadder til den andens... og omvendt ...osv.

Jeg vil gerne have svar evt. direkte  - klik på navnet, så har du mail adressen på mig .....

Jeg har også en link, du kan prøve at gennemlæse, og under Borris er der en masse henvisninger til netop Grønborg, Hoven, Dyrvig.-...... Nielsen begge steder, men læs selv og døm om det er ret

http://www.370.dk/PhPGedView/media/Pedersminde%20i%20Borris.pdf

Men måske kender du linken  - mange sider,. men er god læsning slægtsmæssig

Hoven  KB har jeg også.

mvh
Jens Eg

Arne Feldborg

mvh, a.f.
http://hammerum-herred.dk/
Ved evt. direkte henvendelse til mig: Brug venligst e-mail, ikke "Personlig besked", tak.

Arne Feldborg

Ved den første indførsel i Lægdsrullen i 1790 kommer han til at stå lige efter folk fra Grønborg, og det gør han så også i de efterfølgende lægdsruller fordi de unge mænd jo bliver noteret i nummerorden. Jeg ved ikke om det kan tages som sikkerhed for at faktisk er født der. Man skal jo også huske at han er 10 år da han bliver optaget i rullen  og formentlig har boet i Skobæk det meste af sit liv. Men indtil andet er bevist må vi vel går ud fra, at han er født ihvertfald i Borris sogn.

Men jeg ser ikke noget der tyder på, at faderen nogensinde er blevet kaldt med tilnavnet Grønborg, eller at han i det helt taget har boet der.?

Jeg tror nok mere på teorien (i den anden tråd) om tjenstepigen og det uægte barn, og at faderen så kommer et helt andet sted fra. Men selv i det tilfælde mangler jo stadigvæk barnets fødsel.

De ældre dele af Borris kirkebog er hullede som en si. Nogen gange kan man være heldig og finde en kone introduceret, uden at de er noteret en fødsel, nogen gange er en fødsel i Borris noteret i faste kirkebog, osv.
mvh, a.f.
http://hammerum-herred.dk/
Ved evt. direkte henvendelse til mig: Brug venligst e-mail, ikke "Personlig besked", tak.

Nina

Tak til Jens og Arne for jeres bud.
Jeg har vendt teorien om Karen Andersdatter for et par år siden fordi den virkede så oplagt, fik ingen resultater dengang men skal måske alligevel vende den en gang til.

:-)
Nina

Arne Feldborg

Det er vel også sandsynligt, at Nicolaj har een eller anden tilknytning til  Anders Christian Jensen og Anne Nielsdatter.
mvh, a.f.
http://hammerum-herred.dk/
Ved evt. direkte henvendelse til mig: Brug venligst e-mail, ikke "Personlig besked", tak.

Arne Feldborg

#6
Jeg ved ikke hvormeget du har arbejdet med Anders Christian Jensen og Anne Nielsdatter. Hvordan passer det her ind i dit billede.?

Jeg mener at Anne Nielsdatter er fra Slikdal, født 1731 og konfirmeret 1748. Hun bliver gift 18 sep 1764 med Bertel Sørensen Skobæk, født ca. 1732 og konfirmeret i 1848.

Bertel Skobæk dør 14 jan 1782, og Anne gifter sig 17 nov 82 med Anders Christian Jensen og han bliver så kendt som Anders Skobæk. Hun er på det tidspunkt ca. 50 år gammel, og barnløs, og de tager Nicolaj til sig.

Er han måske hos Anne allerede før den tid, eller kan han være een Anders har haft med.? Kan moderen være en søster til een af de to.?

Anders Skobæk dør i 1802, men Nicolaj bliver på stedet ihvertfald frem til 1807.

PS. Jeg kom lige tanker om den her som jeg kender fra en helt anden sammenhæng:

Lundenæs og Bøvling amters skifteuddrag v. Erik Brejl:
http://www.brejl.dk/lunde.html
913 Anders Lauridsen Skøtt i Bjerge i Sønder Felding sogn. 18.10.1786, fol.516B.
E: Maren Jensdatter. LV: bror Christen Jensen Finderup i Hanning sogn. B: Christen 36 i Over Bjerre i Vildbjerg sogn, Karen 34, Jens 32 i Feldbjerg i Timring sogn, Maren 28, Ellen 27, Margrethe 25, Karen 21, Andreas 17, Anne 14. FM: Søren Bertelsen i Vindbæk [i Borris sogn], Anders Christian Jensen i Skobæk, Laurids Jensen i Finderup i Hanning sogn, Peder Pedersen Lindvig, Poul Hartvigsen i Bjerge i [Sønder] Felding, Peder Hartvigsen sst.

mvh, a.f.
http://hammerum-herred.dk/
Ved evt. direkte henvendelse til mig: Brug venligst e-mail, ikke "Personlig besked", tak.

Nina

Undskyld, Arne for min meget lange svar tid.
Det er interessant med din teori om at Nicolai har været forbundet med Anders Christian Jensen eller Anne Nielsdatter. Nicolais (uægte) søm opkaldes i alt fald efter Anders Christian.
Mht Anne Nielsdatter (Slikdal) er hun 5 barn af Niels Slikdal og Dorte Grauld. Så vidt jeg ved er begge Annes yngre søstre døde inden Nicolais fødsel hvilket udelukker dem.
Jeg har ikke kunnet finde Anders Christian Jensens dåb, så her er jeg lidt blokeret - tror du han er bror til Maren Jensen, der bliver enke iflg det skifte du har vedlagt?