Krølle Oluf

Startet af Gorm Christensen, 28 Mar 2015 - 09:58

Forrige emne - Næste emne

Gorm Christensen


Er der hjælp at hente. Krølle Oluf er født i perioden 1912-1918 antagelig i Tikøb sogn og antagelig også begravet der i perioden 1965-1970, men hvor og hvad var hans fulde navn.

Den 20. marts 1960 ekspederer jeg Krølle Oluf i forretningen (Nyrup Købmandshandel, Kvistgård), han skulle nok have nogle dåser sardiner og lidt ildvand.  Min far havde fortalt mig hvor husholdningsspritten stod, og hvad Krølle Oluf kaldte det. Min far nævnte ikke noget om hvad han bruge det til, og hvorfor han købte så mange flasker af gangen.  Krølle Oluf levede af at finde svampe i skoven, klippe grønt og hjælpe lidt til her og der, når han var ædru. Min mor smurte altid en madpakke til ham, når han kom. Hun hev også splinter/torne ud af hans grove forrevne hænder. Han boede i et flosse, beskidt telt, som han havde med sig og slog op i skovbrynet, Nyrup Hegn eller længere inde i skoven ved vejen, der førte over den lille bæk. Han havde for det meste en stor hund med. Nogle gange havde han to store hunde med. Det var ikke altid lige let for ham at styre hundene, når de både ville være inde i teltet og udenfor. Han lavede mad i en gryde på et spritapparat, og det han ikke brugte i husholdningen blandede han i Kijafa Kirsebærvin, eller hvad han nu lige havde ved hånden. En dag gik det galt for ham på Kongevejen. Han blev kørt ned, og var mere slinger lang tid efter. For mig var han helt OK i de år jeg kendte ham. Han var ikke altid let at forstå, men han var altid nærværende, og han gik gennem ild og vand for at hjælpe min mor med et og andet. Min mor var en yderst respekteret og vellidt kvinde.
Jeg har fået oplyst, at Krølle Oluf arbejdede på Helsingør Værft som smed og var gift og havde en datter. Hustruen døde og senere dør datteren 3-4 år gammel ????? Krølle Oluf går ned med flaget og begynder at gå på vejen med sin hund.
Krølle Oluf  boede kvit og frit hos "Lille Hest" ved Missionshuset i Kvistgård så længe han levede.  Bygningen Krølle-Oluf boede i tjente flere formål. Det var svinestald, hønsehus, brændeskur med kul-koks og brænde.  Endelig var der hestestalden.  I huset befandt der sig en gruekedel, som Lille-Hest anvendte et par gange om året til storvask, men jævnligt blev anvendt af Oluf til madlavning, når han kogte hele skinker og oksekød til hundene og ham. Hundene fik  altid først mad.
Hundene var nogle gevaldige gulbrune hunde på størrelse med Gran Danoise.  Den ene hund hed i øvrigt Lassøn, som kunne være  en omskrivning at  Larsen, Lars søn osv.
Når politiet tid efter anden hentede Oluf, medbragte han altid hunden, og det var ham der talte hunden til ro, sådan at den ikke gik på politimanden (som for øvrigt hed Mortensen og var fra Fredensborg). Så drog de af sted alle tre, fire stykker Oluf, Lassøn og en eller to politibetjente, hvorpå Oluf vendte tilbage en eller et par dage senere.
Min mor fortalte mig, at han – nogle år - om vinteren boede på et herberge for hjemløse i Københavnerområdet.
De sidste år boede han i Nyrup Overdrev
Han blev fundet død i skovbrynet ved Nyrup Hegn, Nyrup, Kvistgård. Man måtte skyde hans to hunde for at komme ind til ham
Min mor har taget et billede i 1958 af Krølle Oluf ved købmandsforretningen ved sin LongJohn cykel og hunden Lassøn.





[vedhæfting slettet af admin]

thorkild kanstrup jensen

Måske ham her.

Oluf Thorvald Jørgensen født 1913 Tikøb Sogn, opslag 10 nr. 16
Med Venlig Hilsen
Thorkild Kanstrup Jensen 9500

Intet er umuligt, Det umulige tager bare længere tid.

Poul Petersen

Denne Oluf er så konfirmeret i Egebæksvang, Frederiksborg 1927 opslag 2.

God historie, der burde ligge på et lokalhistorisk arkiv.

Vh Poul Petersen

Gorm Christensen

Mange mange tak -  forfølger din oplysning. Jeg vil  offentliggøre artiklen når jeg er sikker på hans efternavn og kan finde the missing link. Venlig hilsen Gorm

Poul Petersen

FT 1925 Tikøb, Frederiksborg opslag 383, er familien, moderen Marie Franciska Jørgensen f. Larsen er død 14/1 1920.

Oluf har 3 søskende, alle født i Tikøb Sogn:

Robert 14/12 1900
Richard 6/9 1902
Gerda 22/6 1909 opslag 101
Oluf 19/4 1913

Gerda er at finde på My Heritage, så vidt jeg kan se på efternavnet er webmaster efterkommer, han kan i givet fald kontaktes. Der er fejl på faderens navn, han hedder Peter Christian Jørgensen.

http://www.myheritage.dk/site-family-tree-174015661/strunge?rootIndivudalID=1000004&familyTreeID=1

Vh Poul Petersen

thorkild kanstrup jensen

Der bliver også født en Oluf i Tikøb 1916 opslag 36 - 1917 opslag 41 - 1919 opslag 14.
Med Venlig Hilsen
Thorkild Kanstrup Jensen 9500

Intet er umuligt, Det umulige tager bare længere tid.

Gorm Christensen

Tak for din interesse for sagen. Jeg har undersøgt de to henvisninger uden resultat. Tak

Gorm Christensen

Tak Poul. Jeg undersøger sagen, og vil finde ud af om han døde i 1964-1970, så er vi på rette spor.

Venlig hilsen

Gorm

thorkild kanstrup jensen

Jeg undersøger sagen, og vil finde ud af om han døde i 1964-1970 ??? nu er du måske i tvivl om han døde i 1965-1970 som du skriver i dit første indlæg.

Men hvis du mener at det er den Oluf jeg har fundet til dig i 1913 så er jo bare at henvende dig på kirkekontoret i Tikøb og spørge om de kan hjælpe dig med et opslag i kirkebogen.

Hvis han er fundet død i skovbrynet ved Nyrup Hegn, så må der jo også forlægge en politirapport .
Med Venlig Hilsen
Thorkild Kanstrup Jensen 9500

Intet er umuligt, Det umulige tager bare længere tid.

Gorm Christensen

Nej de to du fandt i kirkebogen førte ikke til Krølle Oluf. Der var ingen af dem der passede med døds intervallet. Jeg har for længst skrevet til Kirkegårdskontoret, og venter på svar f.s.v. han "boede" i sognet. Tror du politiet vil give mig div. oplysninger. Tak for din interesse for sagen.

Gorm Christensen

Jan Eckert oplyser i 2015, at "Krøl Oluf" (det kaldte han sig selv) boede kvit og frit hos "Lille Hest" ved Missionshuset i Kvistgård, Munkegårdsvej  55, så længe han levede. 
Bygningen Krøl Oluf boede i tjente flere formål. Det var svinestald, hønsehus, brændeskur med kul-koks og brænde.  Endelig var der hestestalden og opbevaring af hø og halm.  I huset befandt der sig et vaskerum med en gruekedel, som Lille-Hest anvendte et par gange om året til storvask, men jævnligt blev anvendt af Oluf til madlavning, når han kogte hele skinker og oksekød til hundene og ham. Hundene fik altid først noget at spise.
I bygningen var der også tre lokummer med bræt og spand. I Lille Hests hus var der ikke toiletter. Det fik han først lagt ind et års tid efter vi flyttede ind. I mellemtiden gik vi på toilettet hos min farfar og farmor, som boede i Nr. 53.
Hønsene lagde af og til deres æg i lokumsspanden – mums så vi købte æg hos købmanden.
Lugten i det hus er for evigt indprentet i min hukommelse.
Når man kom ind ad døren til det rum Krøl-Oluf boede i, var der buldermørkt. Der var ikke elektrisk lys, og Olufs rum blev opvarmet og oplyst af en petroleums Bessovn og petroleumslamper. Huset var i sig selv isnende koldt om vinteren og derfor havde Oluf lagt grove lærredssække ud på gulvet for at isolere og holde den værste kulde væk. Sækkene havde han fået længere nede ad Munkegårdsvej i nr. 19 eller 21 hvor der var en fabrik/ fisketørreri, hvor der blev fremstillet klipfisk. De tørrede, saltede torsk ankom til fabrikken i disse lærredssække, som blev foræret væk til højre og venstre efter brug, så inde på hans værelse var en gennemtrængende lugt af fisk og petroleum.
På Munkegårdsvej var der en dobbelt-fabrik. Den ene hed Petersen og Rønning,  og der blev der fremstillet så forskellige ting som Marmelade og suppeterninger (a la maggiterninger). I den anden halvdel lå der et firma der hed Aistrup og Co. De havde specialiseret sig i dybtryk af metalfolie (sølvpapir) som blev printet til forskellige formål i mange farver. Trykfarven var giftig som bare den, og der var heller ikke mange arbejdere, der blev overvældende gamle. En lille krølle her, var at faderen til stifteren og ejeren af DSV (Leif Tullberg) et børsnoteret kæmpe vognmandsfirma arbejdede her.
Aistrup kasserede en masse fejltryk, og smed det ud bag ved fabrikken, og her hentede Krøl Oluf dekorationen til sit "hjem", der var draperet med rugbrødspapir fra Shulstad fra øverst til nederst. I loftet var der guldpapir. Fattigt  ja, men festligt.

Gorm Christensen

Hvis jeg skal se politirapporter for Fredensborg og Helsingør i 1950/1970, hvor skal jeg så henvende mig.

Gorm Christensen

Han hed Oluf Jørgensen og er født i Farum 31.12.1901 el 1902 og boede den 26.9.1960 Nyrup Overdrev Tikøb Sogn. Se nedenfor.

Kan han have været gift og døde han i Helsingør i perioden 1964 - 1970