Forbindelse fra Juel-slægten til Enevold Christensen (Juul) i Thy

Startet af Ralph-Brian Vessel Hørberg, 22 Jun 2015 - 16:26

Forrige emne - Næste emne

Ralph-Brian Vessel Hørberg

Problem med forbindelse mellem Juel-, Lunge- og Dyre-slægterne til Vester Vandet sogn:

Enevold Christensen (Juul), født omkring 1570 og død omkring 1645 var bosat på Agerholmgård i Vester Vandet sogn, hvor han får flere børn, (m. to forskellige koner) bl.a. to sønner med samme navn: Poul Enevoldsen - den ene levede 1616-1697 og den anden 1622-1694.

Enevold Christensen (Juul) nævnes 1626 ved Viborg Landsting: Enevold Christensen i Agerholmgaard på sin broder Michel Christensen Juul vegne.
Her nævnes broderen altså med navnet Juul!

Så er spørgsmålet om denne Enevold Christensen (Juul) er søn af Christen Mogensen Juel (måske også kaldet Aggerholm?) (død 13/12 1585) og Anne Christoffersdatter Lunge (Dyre) (1550-1607).
Anne Christoffersdatter Lunge (Dyre) bliver efter den første mand gift med Thomes Maltesen Sehested.

I flere slægtstræer på MyHeritage er opgivet at det skulle forholde sig som nævnt ovenfor - men det behøves jo ikke at være rigtigt!  :-\

Der er på Finn Holbeks hjemmeside over adskillige adelsslægter ikke nævnt andet end at Anne Christoffersdatter Lunge skulle have været gift med Christen Mogensen Juel og Thomas Maltesen Sehested, og der er kun nævnt børn i sidste ægteskab.

Nogen der har et bud på problemet, eller er der blot tale om ønsketænkning på MyHeritage angående forbindelsen?  ???
Venlig hilsen Ralph-Brian V. Hørberg

Ralph-Brian Vessel Hørberg

Venlig hilsen Ralph-Brian V. Hørberg

Jens Eg

Hej.
Måske skulle du prøve via Google at skrive "Juel-, Lunge- og Dyre-slægterne til Vester Vandet sogn"   og se de forskellige artikler bl.a. under Thisted museum mv.  Der er flere, der har opl.  bl.a. Støvring  artikler i Hist,. årbog for Thy og V Han herred.  Disse årbøger ligger også på "nettet".
Mvh
Jens Eg

Ralph-Brian Vessel Hørberg

Hej Jens

Jeg syntes snart jeg har prøvet at søge på snart alle mulige og umulige kombinationer af Agerholmgård, V. V. sogn og slægterne!

Jeg har også set forskellige artikler fra Historisk Årbog for Thy og V. Han herred, uden resultater.

Det nærmeste jeg kan komme er hentydninger til, at der skulle være en forbindelse mellem Enevold Christensen (Juul) og hans bror Michel Christensen Juul og til Juel-slægten og derigennem også Lunge-( Dyre-)slægten.  :-\
Venlig hilsen Ralph-Brian V. Hørberg

Ralph-Brian Vessel Hørberg

Kilde: Historisk Årbog for Thisted amt 1952, side 319-331: Thomas Nielsen Tøfting. Et drama fra 1600'erne, af Torsten Balle.

I artiklen heri nævnes 1614-1629 Enevold Christensen i Agerholm sammen med hans broder Mikkel Christensen Juul fra Skjoldborg, som bliver dræbt af hr. Tøfting. De to brødre bliver også nævnt i flere andre sager på denne tid.
Selv om drabssager ikke var helt ualmindelige på denne tid, er der det specielle ved denne sag, at kongen bliver indblandet - hvilket tilsyneladende var ualmindeligt, andet end hvis der var tale om meget højtstående personer eller adelige.

I forbindelse med efterfølgende retssager bliver bl.a. landsdommeren Erik Juel til Torp i Ræhr sogn, brugt til at afsige dom, på befaling af kongen. Erik Juel var fader til Niels Juel.

Det her er ikke et bevis, men der er flere indicier i sagen på, at forbindelsen mellem de to brødre og Juel-slægten kunne være rigtig. Jeg har blot ikke set beviset endnu.  :-\
Venlig hilsen Ralph-Brian V. Hørberg

Finn Holbek

Hej Ralph-Brian

Christen Mogensen Juel, til Bækmark, Udstrup og Østergaard er, jf. Danmarks Adels Aarbog årgang 2000-02 side 393 under nr. 35 c, ikke nævnt som havende efterkommere i ægteskabet med Anne Christoffersdatter Lunge, og der er heller ikke noter om uægte børn.
Med venlig hilsen
Finn Holbek
https://finnholbek.dk

Ralph-Brian Vessel Hørberg

Hej Finn

Ja i Danmarks Adels Årbog er der tilsyneladende ingen hjælp at hente.  :'(

Men hvem pokker er forældre til Enevold og Mikkel Christensen Juul?
Er det bare, som jeg har på fornemmelsen, blot en hurtig og nem konklusion, der er taget af én eller anden slægtsforsker?
Derefter kan denne konklusion så være spredt sig til flere andre (i dette tilfælde mindst 7 personer på MyHeritage). Det er i hvert fald ikke usandsynligt.  :-\

Det er en svær en at gennemskue, specielt når vi er tilbage i omkring 1570.
Venlig hilsen Ralph-Brian V. Hørberg

Finn Holbek

#7
Citat fra: Ralph-Brian Vessel Hørberg [982] Dato 29 Jun 2015 - 10:58
Ja i Danmarks Adels Årbog er der tilsyneladende ingen hjælp at hente.  :'(

Hej Ralph-Brian

Hvis Enevold og Mikkel Christensen var børn af Christen Mogensen Juel og Anne Christoffersdatter Lunge, ville de også have været arveberettigede, og dermed være nævnt i diverse skøder og andre kendte arkivalier, og det er de ikke.

Det er derimod dokumenteret at Anne Lunges ældste søn af 2. ægteskab, Christen Thomesen (Sehested), arver alle familiens besiddelser (Stovgaard og Bækmark etc.), - og det havde ganske enkelt været utænkeligt, hvis der havde været ægtefødte halvsøskende af moderens første ægteskab.

Så jo, DAA er en glimrende hjælp når skrøner skal tilbagevises.

- - -
I øvrigt er både Enevold, Mikkel og Christen helt almindelige navne på den tid, og der findes utallige familier Juul/Juel/Juwl.
(glem alt om bogstavkombinationer på MyH., og lad i det hele taget være med at spilde tid og penge på det firma!).
Med venlig hilsen
Finn Holbek
https://finnholbek.dk

Ralph-Brian Vessel Hørberg

Hej Finn

Ikke at jeg tror, at det er forkert, med hensyn til arven efter Thomes Maltesen Sehested der døde 1608-1609, og Anne Christoffersdatter Lunge der døde 1607, men det er desværre før set i skifterne, at der ikke har været nævnt alle børnene, specielt ved forhold med tidligere ægteskaber.

I dette tilfælde, hvor Anne dør ca. 2 år før T.M. Sehested, har der givetvis ikke været afholdt skifte efter hende i 1607. (Mon skiftet efter Thomes stadig eksisterer?)

Med hensyn til MyHeritage, er det nok lige så pålidelig eller upålidelig, som så mange andre hjemmesider, med den slags ane- og efterkommer-oversigter. Alt oplysning på nettet er selvfølgelig hurtigt og nemt at sprede, både de rigtige og urigtige.  :(

Nå - men tilbage til emnet:
Hvor pokker stammer oplysningerne (eller gætterierne) fra, om forbindelsen mellem Christen Mogensen Juel og de to brødre?  ???

Der findes jo nok ikke et skifte efter Christen Mogensen Juel der døde 1585?
Venlig hilsen Ralph-Brian V. Hørberg

Finn Holbek

#9
Du kan være stensikker på at disse børn ville have været nævnt, eftersom de ville have været arveberettiget til store formuer og godser.

Alle skifterne findes på rigsarkivet.
Med venlig hilsen
Finn Holbek
https://finnholbek.dk