Mine indstillinger Ny bruger
Glemt adgangskode?
Kodeord
Sektioner
Handlinger tilknyttet webside
Forside / Aalborg / Lidt af hvert / Medlemmernes indlæg / Birthe Hansen's historie.

Birthe Hansen's historie.

En lille historie, om min kære tiptipoldefars glade dag.

Kan hentes som PDF-fil HER

En lille historie, om min kære tiptipoldefars glade dag.

EN SOMMER LØRDAG i 1850 da nætterne var lyse kørte smeden i Storvorde til Ålborg for at give møde i Politiretten og ordne nogle ærinder. Christen Jensen hed han og var en gift mand på 34 år og en datter på 7 år. Han fulgtes med sin ven fra Storvorde Niels Chr. Høegaard. I Politiretten blev Christen idømt en bøde for ulovlig krohold i smedien og ved middagstid var det overstået og de to venner drog ud i byen for få noget at spise og drikke.

Først besøgte de Købmand Chr. Lassen hvor de nød en dram. Den næste dram fik de hos Værtshusholder N. Lassen på Nytorv og derefter spiste de middagsmad hos Værtshusholder Peder Dahl hvortil de også fik 3-4 drammer. Så kom de til Chresten Sørensens værtshus og her var der selskab af flere bekendte, heriblandt præstens kusk fra Romdrup og her drak de 3-4 snapse brændevin og siden hen nogle glas Punsch, hvor mange kunne Chresten ikke rigtig huske og til sidst en eller flere snapse Cognak. Og snakken gik godt så det endte med at Chresten byttede den ene af sine heste bort til Købmand Chresten Borup af Store Brøndum og det krævede jo Lidkøb i form af en snaps brændevin. Så fulgtes de af hen til Købmand Palludan, hvor hans heste stod for at Borup kunne se hesten og Chresten lovede at hans karl skulle komme med den dagen efter. Og dette skulle jo også forsegles med et par glas Gammel vin som Købmand Palludan selv skænkede til dem.

Chresten ville nu hjemad, han spændte hestene for vognen og kørte hen til Købmand Galsters bod for at afhente noget tvist og her blev han beværtet med en snaps Cognak og så mødte han igen præstens kusk og de blev enige om at spise noget smørrebrød hos Niels Theil og hertil nogle snapse og højst et par glas Punsch.

På dette tidspunkt er der et Retsvidne, Poul Christensen, der kan fortælle at han så Chresten drikke 4 snapse brændevin hos Niels Theil og at han da var så beruset som han ikke før havde set ham, men han kunne dog gå og stå og passe sin dont.

Da Christen nåede til Acciseboden ved Østerport kom den 14 årige sypige Larsine Kirstine Nielsen hen og spurgte om hun måtte køre med, hun var på vej til at besøge sine forældre i Sejlflod hvor hendes far var skolelærer. Det måtte hun og hun sad bagved ham på en sæk og han sad foran på noget tang der var lagt over brædderne. Hun kunne godt mærke på hans tale at han var noget beskænket og han sang også og når han sagde noget til hende sagde hun altid ”ja” for hun ville ikke i disput med ham. Kørslen gik godt, 2 gange holdt hun tømmerne fordi Chresten stod af for at lade sit vand og den anden gang for at se på Jens Vævers tørv. Så vidt hun kunne se kom han let af vognen og slingrede ikke. Men da han kom tilbage fra tørvene faldt han dog da han skulle springe over grøften.

Birthe Hansen_02.jpgVed Smedien kom karlen ud og tog imod hestene og Chresten tilbød at følge hende på vej da han troede at hun var lidt bange for at gå alene. De gik i hver sin side af vejen og hun så ham hverken slingre eller snuble. Efter et stykke vej sagde hun at det ikke var nødvendigt at gå med helt til Sejlflod, og så sagde han ”godnat” og vendte om.

Da Chresten kom hjem trak hans kone, Margrethe, hans støvler af og gav ham noget aftensmad. Han blev irriteret på hende fordi hun havde kigget lidt dybt i deres brændevin til smugkroen så de skændtes bla. om hun holdt med tyskerne og da hun gik ud i køkkenet med fadene fulgte han efter hende og skubbede til hende så hun faldt og slog hovedet imod skorstenen. Så gik de ind i soveværelset og han ville ikke have hende i sengen hos sig, så han tog datteren Jensine ud af slagbænken hvor hun lå sammen med tjenestepigen Else Marie Eriksdatter og så kunne Margrethe lægge sig der.

Kl. 4 søndag morgen stod Chresten og Else Marie op og begyndte dagens arbejde. Kl. 6 var Else Marie inde i soveværelset for at tilbyde Margrethe noget kaffe og da havde hun flyttet sig op i sengen, men hun snorkede blot.

Kl. 6 a 7 kom husmand Jens Nielsen Juul ind i dagligstuen for at få en halv pælg og betalte 3 skilling, han kom der ofte. Kl. 10 kom Jens Jensen Meldgaard ind i dagligstuen for at snakke om noget smede arbejde og blev der ½ times tid. Kl. 11 kom Margrethes broder Niels Nielsen Damm ind for at nyde brændevin og blev der kun et kvarters tid og der var ingen snak om Margrethe. Ved middagstid opdagede Chresten at hun var død og løb straks hen til sognefoged Chr. Christensen Madsen og her var tilstede Niels Andersen Snedker og nogle fruentimmere. De talte om, om det kunne nytte at årelade hende og det blev de eninge om at snedkeren skulle gøre, men det var ganske ubetydelig blod der frembragtes ved åreladningen. Karlen Anders Christensen tog til Gudumlund for at hente lægen.

Chresten blev arresteret og ført til Arresten i Ålborg og retssagen tog ½ år. Han blev dømt ved Landsretten til 4 år i Viborg Tugthus.

Birthe Hansen.

16.11.2019 kl 10:30 Sønderborg: Introduktion til slægtsforskning i Sønderjylland. Arrangementet henvender sig fortrinsvis til nye slægtsforskere.
18.11.2019 kl 10:00 Slægtsroderi, Danske Slægtsforskere Odense En workshop for slægtsforskere.
18.11.2019 kl 13:00 DS Egedal - Slægtsmandag Vi mødes og hjælper hinanden
18.11.2019 kl 19:00 Danske Slægtsforskere Helsingør foredrag ved genealog Kurt Joergensen, Flensborg 18.11.2019 Archion og Den Slesvigske Samling