Mine indstillinger Ny bruger
Glemt adgangskode?
Kodeord
Sektioner
Handlinger tilknyttet webside
Forside / Skive / Gode Råd / Boglisten / Uægte børn og udgifte forældre

Uægte børn og udgifte forældre

Asbjørn Romvig Thomsen. Uægte børn og ugifte forældre - udstødte eller integrerede? Illegitimitetens sociale årsager og konsekvenser i tre jyske landsogne 1750 - 1830.

På Bogens bagside står der:

Dorthe Sørensdatter blev født i 1772 i Møgeltorum som gårdmandsdatter. I 1838 døde hun samme sted som gårdmandskone. Helt normalt.

Alligevel var hendes liv ikke helt sædvanligt; i 1796 havde hun fået sit første uægte barn, i 1799 kom nummer to og i 1803 det sidste - alle tre med forskellige fædre. I 1808 giftede hun sig med faderen til det første barn, som i mellemtiden var blevet 12 år gammelt.

Vi befinder os i det danske landbosamfund omkring 1800. Her kunne tilsyneladende helt normal kernefamilie vise sig at have dybe rødder i illegitimiteten. Forfatteren giver et bud på, hvordan det kunne lade sig gøre - og viser samtidig, hvordan illegitimiteten omvendt også havde sine rødder i kernefamiliens historie og landbosamfundets sociale struktur og traditioner.

Bogen følger uægte børn, deres forældre og bedsteforældre fra de tre sogne Selde, Junget og Torum i Salling.

Uægte børn 20150919

Bogens forfatter Asbjørn Romvig Thomsen (f. 1974) er arkivar på Rigsarkivet.

Bogen er fra Landbohistorisk Selskab. ISBN 87-7526-193-6.

Gode idéer

Har du forslag til emner vi kan tage op, foredrag eller gode idéer, så er du meget velkommen til at kontakte os på disskive@gmail.com.

Bliv medlem

Medlemskab af en aktiv forening for slægtsforskere, der lægger vægt på undervisning, foredrag, ekskursioner og udveksling af erfaringer.

 

Årligt kontingent:

Et personligt medlemsskab 150 kr.

 

Bliv medlem knap