Mine indstillinger Ny bruger
Glemt adgangskode?
Kodeord
Sektioner
Handlinger tilknyttet webside
Forside / Sydfyn / LINKS / Familysearch 3

Familysearch 3

Nyt fra Birgit Grove om Familysearch

Slægtshistoriske Centre – hvad kan vi bruge dem til?
De fleste af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Helliges menigheder har et slægtshistorisk center i kirkebygningen – men hvad kan vi som slægtsforskere bruge dette center til?
Svenske arkivalier
Først og fremmest vil det være en stor hjælp, hvis vi har svenske aner, idet alle centre har gratis adgang til ArkivDigital, hvor blandt andet de svenske kirkebøger kan findes, men også en stor mængde andre svenske, digitale kilder.
Navnet på sognet skrives i søgefeltet øverst til venstre, efterfølges af Enter, og alle tilgængelige kilder fra sognet ses så i feltet til venstre.
Udvandrede slægtninge
Udvandrere findes vel i de fleste familier, og det kan være rigtigt svært at følge dem, når de har forladt Danmark. På de slægtshistoriske centre har centercomputerne adgang til en del databaser til søgning i USA:
Centercomputerne har gratis adgang til de mange databaser, blandt andet Ancestry, Findmypast og MyHeritage, som normalt er betalingssider. Familysearch samarbejder med disse databaser, og meget nyt indexeret materiale lægges dér. Der kan søges i alle databaserne og billeder af kilderne kan downloades fra databaserne.
Ancestry
Da mange amerikanere benytter Ancestry til at gemme deres slægtshistorie på, vil det være oplagt at søge efter udvandrede slægtninge dér.
Nedenfor vises et eksempel på søgning i Ancestry:
Emil Julius Jahnsen, som rejste til USA i 1891, ses både i passagerlisten fra skibet med afgang fra Hamburg 1891 og i folketællingen år 1900 New York.
Hvis vi vælger folketællingen for år 1900 New York får vi følgende skærmbillede, hvor vi kan vælge at læse folketællingen som indexeret eller se kilden direkte på skærmen.
Vi får også hints til andre kilder, som måske handler om samme person, se til højre i skærmbilledet:
Øverst ses mulighederne for at hente informationerne ned til egen computer.
Findmypast
Findmypast.com er en forholdsvis ny database, som indeholder primært kilder fra USA, Canada, England, Irland, Australien og New Zealand.
Der er mange muligheder for at udvælge et søgefelt, men det er tilrådeligt at søge bredt:
Man kan være heldig at finde kilder, som ellers ville være svære at lokalisere, i dette tilfælde en vielse i Texas:
MyHeritage
I MyHeritage finder man hele den danske folketælling for 1930, som blev tastet ind et sted ude i Østen. At der har været sproglige udfordringer ved denne indtastning ses tydeligt, når man søger specifikt på folketællinger, så man skal være lidt large med stavemåder, når man kigger på resultaterne fra søgningen.
Det er en rigtig god idé at bruge Avanceret Søgning og indtaste fødselsdata, hvis man har disse informationer. I feltet ude til højre kan man yderligere indskrænke sit søgefelt til f.eks. kun at søge i de nordiske folketællinger:
Men desværre giver dette ikke nogen oplysninger til os, men så prøver vi bare med hendes giftenavn:
Det gav os oplysningerne fra folketællingen i 1921 – men hvor er så de andre danske folketællinger? For at finde dem på hendes navn vil det være en god idé at variere skrivemåden på hendes navn – eller forsøge at finde hendes ægtefælle i MyHeritage.
MyHeritage indeholder ligesom Ancestry og Familysearch slægtstræer, som der også kan søges i på de slægtshistoriske centre. Alle de tre her nævnte databaser indeholder desuden store mængder af fotos af personer og beretninger om personer og slægter.
World Vital Records, som blandt andet indeholder oplysninger fra Social Security Death Index, SSDI, hvor man kan finde dødsdatoer i USA, er også blevet en del af MyHeritage.
Avisartikler
På centercomputerne kan der søges efter f.eks. avisartikler om personer, og hvem vil ikke gerne have den slags detaljer til slægtshistorien? Jeg har set artikler, hvor danske udvandrere har været involveret i spionage – og en artikel på forsiden af New York Times, hvor en mand begærede skilsmisse, fordi hustruen ”bar for meget makeup og hele tiden ville ud at danse tango”.
Kirkebøger og andre kilder fra hele verden
De fleste slægtshistoriske centre har en mikrofilmlæsemaskine, og man kan bestille mikrofilm hjem fra det store bibliotek i Salt Lake City. Det koster ca. 56 kr. pr. film at bestille dem hjem til centret for tre måneder. Filmene kan kun benyttes på centret.
Man kan selv bestille filmene hjemme fra sin egen computer til centrene, man skal benytte denne side:
https://familysearch.org/catalog/search
Lad os se, hvor meget der findes i biblioteket om det lille midtjydske sogn Ørre:
Der var 20 forskellige kilder, som kan bestilles på mikrofilm, eller som allerede er til rådighed online:
Hvis der kan bestilles film, skal det se således ud:
Tryk på filmrullen ude til højre, og bestil filmen til det nærmeste slægtshistoriske center. Hvis kilden er til rådighed online, er der et link til kilden.
Anden hjælp på centrene
På de slægtshistoriske centre kan man få hjælp til de fleste dele af slægtsforskningen: Starte sit slægtstræ, enten på papir eller på computer, skrive livshistorie, brug af ArkivalierOnline, Dansk Demografisk Database, Krabsens stednavnebase, lægdsruller, indskrivning i eget computerprogram, læsning af gotiske kilder og meget mere.
Scanning af fotos og andre arkivalier
Alle slægtshistoriske centre har en speciel multifunktionsscanner, som kan scanne og uploade fotos og andre arkivalier direkte til Familysearch. For de slægtsforskere, som ikke selv har scanner, kunne dette være en oplagt mulighed at bruge, ikke mindst fordi der er upload/download funktioner mellem programmerne Legacy,
Ancestral Quest og Roots Magic. Personalet på centrene vil være behjælpelig med såvel scanning som upload/download fra Familysearch.
Hvor finder vi de slægtshistoriske centre?
Der findes centre i Aalborg, Aarhus, Allerød, Esbjerg, Fredericia, Frederikshavn, Horsens, København, Odense, Rønne, Skive, Slagelse og Sønderborg.
Der er en oversigt over centrene på denne side:
http://old.mormon.dk/?mod=slaegtshistoriske_centre
Horsens er nyåbnet, og derfor fremgår den ikke af siden endnu. Centret er beliggende i kirkebygningen på Margrethevej 6 i Horsens.
Læg mærke til, at åbningstiderne er begrænsede, og at det derfor vil være en god idé at kontakte centret før besøget.