Mine indstillinger Ny bruger
Glemt adgangskode?
Kodeord
Sektioner
Handlinger tilknyttet webside
Forside / Sydfyn / Nyheder / Nyhedsbrev nr. 1 2014

Nyhedsbrev nr. 1 2014

Dis-Sydfyn - Din aktive lokalforening

NYHED:
Torsdag den 9. januar kl. 15-17
Slægtsforskningscafé på Svendborg Bibliotek
Dis-Sydfyn starter i samarbejde med Svendborg Bibliotek en slægtsforskningscafé, der holder til ved aviser og tidsskrifter torsdag eftermiddag kl. 15-17 på flg. dage: 09.01.+23.01.+06.02.+06.03+20.03.2014
Biblioteket har gamle vejvisere m. skattelister og aviser, hvor man kan finde dødsannoncer, nekrologer og omtale af mærkedage. Desuden gode opslagsbøger. Man kan finde oplysninger, der ikke kan søges efter på nettet.
I caféen hjælpes nye i gang med slægtsforskning, og let øvede får gode råd til, hvordan de kommer videre. Fra Dis-Sydfyn stiller 2 medlemmer sig til rådighed hver gang. Man er velkommen til at medbringe egen PC. Mød bare op, ingen tilmelding, det er et gratis tilbud.

Mødested både til medlemsaften og foredrag: Vestre Skole, Multirummet, Gyldenbjergsvej 31, 5700 Svendborg

Mandag den 13. januar kl. 19-21,30 Medlemsaften
Kirkebøgernes tilgangs- og afgangslister ved Flemming Knudsen
Disse lister er en stor hjælp til at følge vore aners færden i perioden 1814-1875. De er en slags ”folkeregister” noteret i kirkebogen og indeholder dato for flytning, navn, alder, erhverv, hvor de kom fra samt hvor de rejste hen. Flemming Knudsen er en erfaren slægtsforsker, som kan svare på mange spørgsmål omkring slægtsforskning.

Mandag den 27. januar kl. 19-21,30 Foredrag ved Mette Fløjborg
Legacy - kom godt i gang
Mette Fløjborg vil vise, hvordan man kommer i gang med at bruge programmet Legacy Family Tree. Hvordan får jeg min gamle slægtsfil ind i Legacy? Hvad kan det? Hvorfor bør jeg skifte program? Disse spørgsmål og mange flere kan du få svar på denne aften. Efter Mettes gennemgang af programmet, vil der blive rig mulighed for at stille spørgsmål. Prøv evt. at hente den gratis version af programmet på www.legacydansk.com.
Husk tilmelding

Mandag den 10. februar kl. 19-21,30 Foredrag
Brug DAISY bedre ved Ulrich Alster Klug
Daisy er Statens arkivdatabase, hvor man bestiller arkivalier til læsesalen på Landsarkiverne og Rigsarkivet. Ulrich vil dels gennemgå, hvordan DAISY virker – og dels give eksempler på, hvordan arkivalier bestilles. En del af arkivernes arkivalier sendes ikke i fjernlån til et andet arkiv, men så er det heldigt, at meget af især landsarkivernes materiale findes på mikro-film, der gerne sendes.Ulrich vil også give nogle tips til, hvordan man går fra henvisning fundet på Arkivalier Online til bestillinger i DAISY. Husk tilmelding

Mandag den 24. februar kl. 19-21
Medlemsaften hvor vi hjælper hinanden og snakker videre om brugen af Daisy. Her kan mange emner bringes på banen og ting afprøves. Det er helt nødvendigt at kunne bruge Daisy til bestilling før arkivbesøg, da vi ikke længere selv må hente bøger fra selvbetjeningsmagasinet på Landsarkivet.

 Mandag den 10. marts kl. 19-21,30
Foredrag: Borgerskab og næringsadkomst
En medarbejder fra Landsarkivet i Odense vil komme og tale om erhvervelse af borgerskab og borgerskabsprotokoller. Hvilke krav skulle opfyldes for at opnå borgerskab og få næringsadkomst? Hvad kan man finde om anerne i en borgerskabsprotokol?
Husk tilmelding.

Mandag den 24. marts kl. 18,30 – 19.10
Generalforsamling i Dis-Sydfyn
Dagsorden udsendes i 2014.
19,10-19,30 kaffepause før foredraget.

19,30-21,30 Foredrag ved Hans Peter Poulsen, Virum
Udvandrerne – hvem var de, og hvor blev de af?
Fra midten af 1800-tallet til 1914 udvandrede ca. 300.000 danskere hovedsageligt til Nordamerika. Hvorfor rejste de, hvor blev de af og kan vi finde deres efterkommere? I de fleste familier har vi aner, der rejste ud. Kom og hør mere om dette spændende emne.
Husk tilmelding.

Tilmelding til foredrag: dis.sydfyn@live.dk
af hensyn til stoleopsætning
Salg af kaffe og kage kun ved foredrag.

Gratis for medlemmer - Gæster betaler 50 kr. for et foredrag eller melder sig ind i Dis-Sydfyn.

Dis-Odense har i december 2013 udgivet en bog: Gotisk – lær at læse og skrive gotisk.
Bogen bygger på det materiale i gotisk skrift undervisning, som Dis-Odense i flere år med stor succes har undervist efter. Bogen koster 100 kr. Dis-Sydfyn har købt 15 stk. til videresalg.

Undervisere til gotisk søges! Findes der blandt vore erfarne medlemmer nogen, der kunne tænke sig at hjælpe med undervisning? Nu har vi bogen, der kan bruges i undervisningen, lokalet har vi mandag aften på Vestre skole. En gruppe kunne dannes i foreningen. Gotisk skrifttydning er nødvendig for at komme dybere ned i de gamle bøger, der rummer slægtens historie.

Nye regler på Statens Arkivers læsesale efter tyveri på Rigsarkivet, disse gælder også på Landsarkivet i Odense
Selvbetjeningsmagasinet lukket for adgang (man skal hjemmefra bestille ønsket materiale via Daisy)
Man får tildelt en plads tæt på skranken, hvor personalet sidder, så de kan holde øje med, hvad besøgende foretager sig.
Begrænset adgang til, hvad man må medbringe: PC og nu højst 20 ark papir, der skal ligge i gennemsigtig plasticpose, der ses efter, når man forlader lokalet. Papir til notater udleveres.
Man må kun have 1 pakke liggende på bordet ad gangen. (a.h.t. risiko for ombytning af æskelåg)

NYT
Byhistorisk Arkiv, Gruppemøllevej 13, Svendborg tilbyder gratis hjælp til slægtsforskning
. Workshop for begyndere og let øvede om aftenen kl. 19-21,30. Der er plads til 8 personer ad gangen. På arkivet kan man finde billeder, kort og historier om bygninger, personer, virksomheder, gader, skibe m.v. Første gang er 8. januar. Flere oplysninger på tlf. 62176821 tirsdag og torsdag kl. 13-16. Mail: byhistoriskarkiv@svendborgmuseum.dk

 

 

 

 

 

 

Medlemsfordele
DIS-Sydfyn tilbyder:
  • hyggeligt samvær om slægtsforskning
  • gode foredrag