Mine indstillinger Ny bruger
Glemt adgangskode?
Kodeord
Sektioner
Handlinger tilknyttet webside
Forside / Sydfyn / Nyheder / Nyhedsbrev nr. 3 i 2015

Nyhedsbrev nr. 3 i 2015

Dis-Sydfyn - din aktive lokalforening

Efter Dis-Sydfyns generalforsamling den 16. marts 2015 har bestyrelsen nu konstitueret sig således:
Formand:       Nani Krejsing
Næstformd.   Birthe Jørgensen
Kasserer:       Flemming Knudsen
Sekretær:       Annie Mylenberg
Ingeborg Alslev
Suppleant:     Karen Margrethe Schmidt
Suppleant:     Mya Madsen

Kursusrækken på Byhistorisk Arkiv med træning i læsning af gotisk skrift er nu afsluttet. Hanne Jensen og Gunnar Thomsen er villige til at fortsætte til efteråret. Det bliver igen mandag formiddag kl. 10-11,30, hvor det passer underviserne bedst. Nye deltagere er velkomne, mere om det til efteråret.

Sidste foredrag i Dis-Sydfyn i foråret 2015: Mødested: Vestre Skole, skoletorvet

Mandag, den 13. april kl. 19-21,30 Foredrag
Om at efterspore ”forsvundne” personer ved Anton Blaabjerg, Viborg
Alle slægtsforskere har personer, der pludselig bliver ”usynlige” af forskellige grunde. De ses ikke i folketællinger og man ved ikke, hvor de kan være rejst hen. Denne aften gives tip til at opspore disse aner af en erfaren slægtsforsker. Husk tilmelding.

………………………………………………………………………………………………………………………

 ***DIS-Odense. Foredrag: Ulrich Alster Klug - Den store udvandring.
Den 29/04 2015 19:00 – 21,30
Arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet og Slægtshistorisk Forening Odense.
Tusindvis af danskere søgte mellem især 1860 og 1940 nye græsgange, og der findes vel næppe en dansk slægtsforsker, som ikke har udvandrede i slægten.
Foredraget vil se overordnet på fænomenet, der ændrede ikke bare Danmark men også især USA, Sydamerika og Australien. Vi får nogle praktiske eksempler, der viser, hvordan man sporer udvandrede både i Danmark og især USA, herunder demonstreres mulighederne på www.ancestry.com.
Alle er velkommen - Pris for ikke-medlemmer: kr.50
Sted: Odense Kultur- og Idrætshus, Stadionvej 50 (Bolbro skole), 5200 Odense V, indgang F …………………………………………………………………………………………………………………………………….

***Foredrag om Plejebørn på Landsarkivet for Fyn, Jernbanegade, Odense
Foredragsholder:
Annette Østergaard Schultz
Tirsdag den 19. maj 2015 kl. 11.00-12.00
Børneskæbner og plejeforhold fra 1800 til 1930.
I 1888 fik vi i Danmark et offentligt tilsyn med plejebørn. Men også før den tid fandtes børn, der ikke voksede op hos deres forældre.
I foredraget træffer vi på opfostringsbørn, tiltagne børn, moderløse børn og ikke mindst fattige børn, der holdt skiftedag mellem plejehjemmene næsten på samme måde som tjenestekarle og -piger skiftede arbejde.
Det er ikke nogen hemmelighed, at plejebørn var gratis arbejdskraft. Men var arbejdskraften det eneste motiv for at få et plejebarn? Kunne man mon have følelser for et fattigt og beskidt, forældreløst barn?
Fra 1905 fik vi Værgeråd og Overværgeråd, og i sagerne herfra begynder der for alvor at komme kød på historien bag plejeforholdene. Undertiden kan man komme helt tæt på - ikke kun på plejebarnet men også det hjem, barnet kom fra og det hjem, det kom til.
Så foruden at præsentere forskellige typer af plejeforhold op gennem 1800-tallet og ind i det nye århundrede vil der i foredraget også blive plads til nogle historier, nogle børneskæbner.  
Foredraget er gratis. Tilmelding er ikke nødvendig.
…………………………………………………………………………………………………………………………

***Nyt fra Rigsarkivet - Skibstegninger og overblik
Orlogsværftet havde ansvar for nybygninger og vedligeholdelse af skibe til Søværnet. Værftet blev grundlagt af kong Hans i 1500-tallet. Det blev nedlagt i 1992 og siden har Søværnet benyttet civile værfter.
Har du aner som har sejlet eller har du på anden måde interesse i flådens gamle skibe, så har du nu mulighed for at gå på opdagelse i Orlogsværftets Tegninger 1630-1890.

Daisy: Et direkte link til tegningerne finder du her: www.sa.dk/ao/billedviser?epid=17149179#190356,31920656.

***Ny oversigt over indscannede arkivalier hos Rigsarkivet 
Alle indscannede arkivalier i Rigsarkivets samlinger kan findes via arkivdatabasen Daisy. En ny oversigt hjælper dig med at få overblik over, hvilke arkivalier der er indscannet og kan benyttes online. Find også tips til hvilke søgeord du kan bruge for at søge de indscannede arkivalier frem.
https://www2.sa.dk/brug-arkivet/ao/indscannede-arkivalier-i-daisy

Mette Fløjborg, Dis-Odense fortæller:

***Skifter
Vi er nu færdige med at tage billeder af navneregistre til skifter for de fynske herreds- og byfogeder.
Billederne ligger på www.disodensebilleder.dk

Hvis du synes, at der mangler nogen, så findes resten på www.wadschier.dk - der var jo ingen grund til at lave dobbelt arbejde. Vi er blevet overhalet lidt indenom af Rigsarkivet (RA) i dette projekt, for RA er også begyndt at lægge navneregistre online på www.sa.dk/daisy - men langtfra alle endnu.

Du kan allerede søge direkte i en database efter fynske dødsboskifter for folk på landet, som boede under et gods - se www.faesterogskifter.dk

Men nu kan du altså også finde FOTO af alle navneregistre til resten af de fynske skifter. I byerne er det byfogeden, der havde jobbet som 'Skifteret' i gamle dage, og på landet var det herredsfogeden. Billederne ligger i mapper på den ny side - den er ikke så 'smart' og zoomfunktionen findes kun i 2 styrker, men det er da bedre end ingenting. En stor tak til Ivan Christiansen og Claus Rønlev for det store fotoarbejde.

Vores flittige indtastere arbejder på at indtaste alle navnene fra billederne i www.faesterogskifter.dk, og der ligger allerede en del fra herreds- og byfogederne, så det er altid en god idé at starte dér, hvis du leder efter fynske forfædres skifter.

Dis-Odense har haft besøg af rigsarkivar Asbjørn Hellum, der gav dette tip: http://www.archivesportaleurope.net/
Det er en fælles søgeportal for europæiske nationalarkiver. Fordelen er, at den kan søge et led dybere end Daisy. Dvs. dér kan man også søge på arkivseriens navn og ikke kun på arkivskaber og arkivserie.

***DIS-Odense har udviklet en ny søgefunktion til lægdsruller! For et stykke tid siden udviklede vi en 'knap' der kan hjælpe med at finde ud af, hvilket årstal en person kan findes i lægdsrullerne: Knappen hedder 'Ind og ud af lægdsrullen - hvornår?'
Nu har vi begået endnu en genial opfindelse: En søgefunktion, der tager udgangspunkt i sognets navn: 'Søg lægd!'
Eksempel:
Tipoldefar er født i 1832 i Pårup. Slå årstallet for fødslen op i 'Ind og ud af lægdsrullen hvornår?' på www.laegdsruller.dk. Svar:
Han er indskrevet i rullen i 1832 og slettet i 1870.
Hvilket lægdsnummer havde Pårup i 1832 og hvordan finder jeg rullen? Indtast sognets navn og årstal på www.laegdsruller.dk  i 'Søg lægd': Svar:
Fyns distrikt i Odense amt  - lægd nummer 32
Året 1832 har bogstavbetegnelsen G.
Alle ruller blev skrevet fra maj 1831 til april 1832
- ud over disse oplysninger får du serveret et link direkte ind til lægdsrullerne for Fyns distrikt, som indeholder 1832.
Resten må du selv bladre dig frem til.  Lægdsruller - hvor svært kan det være?  

www.laegdsruller.dk

Stor tak til Dis-Odense, der gør det nemmere at være slægtsforsker.

 

Medlemsfordele
DIS-Sydfyn tilbyder:
  • hyggeligt samvær om slægtsforskning
  • gode foredrag